FOTO Kramatorsk: O persoană a murit, iar alte cinci au fost rănite în urma unui atac cu rachete

O persoană a murit, cinci au fost rănite, două clădiri de locuințe au fost complet distruse, peste 20 au fost grav avariate. Acestea sunt rezultatele atacului rusesc cu rachete asupra Kramatorsk (regiunea Donețk) în această dimineață. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației regionale interimare Donețk, Pavel Kirilenko.

Radio Svoboda


Radio Svoboda

Radio Svoboda

Menționăm că și orașul Nikolaev din Ucraina a fost bombardat, iar în consecință, și-au pierdut viața cinci persoane, iar șapte au fost rănite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldcell Money introduce Moldcell Visa Card, un card 100% digital disponibil direct în aplicația Moldcell Money. Fără card fizic, fără drumuri la bancă și fără documente suplimentare, utilizatorii îl pot activa în câteva minute și îl pot folosi imediat pentru cumpărături online, plăți rapide și transferuri instant.

Acest nou produs susține angajamentul Moldcell de a oferi soluții financiare accesibile tuturor, indiferent de operatorul de telefonie. Utilizatorii pot face plăți în aplicații, achiziții pentru gaming, abonamente și transferuri internaționale, având control total asupra tranzacțiilor direct din telefon.

Lansarea Moldcell Visa Card consolidează parteneriatul existent cu Visa și introduce o soluție digitală modernă pentru utilizatorii din Republica Moldova.

Plăți rapide online sau contactless

Odată cu lansarea Moldcell Visa Card, utilizatorii pot efectua tranzacții online, gestiona abonamente și realiza transferuri instant, beneficiind de un nivel ridicat de securitate, inclusiv autentificare biometrică și protecție antifraudă. În plus, utilizatorii au acces la un istoric detaliat al tranzacțiilor, direct din aplicația Moldcell Money, pentru un control complet asupra finanțelor personale. Adăugarea cardului în Wallet este simplă și rapidă, iar tranzacțiile sunt securizate prin tehnologie de tokenizare, eliminând riscul expunerii datelor reale ale cardului.

„Lansarea Moldcell Visa Card marchează un nou pas important în consolidarea colaborării noastre cu Visa și are scopul de a oferi utilizatorilor soluții financiare rapide, sigure și 100% digitale. Acesta este viitorul plăților și reprezintă angajamentul nostru de a simplifica viața clienților prin inovație și tehnologie.” a declarat Olga Pavlic, Directoare Departament Servicii Financiare Mobile și Business Inovații, Moldcell.

Acest nou produs continuă viziunea Moldcell de a aduce soluții financiare digitale de ultimă generație, oferind o alternativă modernă la cardurile fizice și contribuind la dezvoltarea ecosistemului fintech din Moldova.

Activare simplă, utilizare intuitivă

Utilizatorii pot activa Moldcell Visa Card direct din aplicația moldcell money, urmând câțiva pași simpli:

  1. Deschid aplicația Moldcell Money
  2. Selectează cardul 
  3. Urmează pașii de activare
  4. Încep să plătească rapid, contactless, fără a avea nevoie de un card fizic

Pentru detalii despre activare și utilizare Moldcell Visa Card, accesați moldcell.md sau descărcați aplicația Moldcell Money.

Despre Moldcell: Moldcell este operatorul de telecomunicații din Moldova care oferă o gamă largă de servicii mobile, inclusiv voce, internet mobil, televiziune și Internet fix prin Fibră optică și servicii financiare mobile. Moldcell se angajează să ofere clienților săi cea mai bună experiență posibilă și să sprijine dezvoltarea sustenabilă a economiei în Moldova prin conectivitate, servicii digitale și financiare.

Despre Visa: Visa este o companie globală de tehnologii de plată care permite tranzacții electronice sigure, convenabile și fiabile. Fiind o rețea de încredere în industria plăților, Visa este dedicată promovării soluțiilor de plată digitală și a incluziunii financiare la nivel mondial.

Președinta Maia Sandu este politicianul în care cei mai mulți locuitorii ai Republicii Moldova au cea mai mare încredere. Aceasta este urmată, la mare distanță, de oligarhul fugar Ilan Șor și liderul socialiștilor, Igor Dodon. Cel puțin asta arată datele unui sondaj iData, care a fost prezentat pe 28 mai.

Potrivit sondajului, 26,2 din locuitorii țării au cea mai mare încredere în Maia Sandu, 8,9% – Ilan Șor, 8,7% – Igor Dodon, 6% – Alexandr Stoianoglo, 4,8% – Renato Usatîi, 4,1% – Ion Ceban, 3,3% – Vladimir Voronin, 2,4% – Irina Vlah, 2,1% – Ion Chicu, 1,6% – Marian Lupu, 1,3% – Vasile Tarlev, 0,9% – Dorin Recean, 0,9% – Tudor Ulianovschi, 0,7% – Victoria Furtună, 0,4% – Vasile Costiuc, iar 1,2% – alții. În același timp, 20,6% nu au încredere în niciun politician.

iData

Sondajul iData a fost realizat pe parcursul lunii mai, pe un eșantion de 1 006 de oameni. Marja de eroare constituie maxim 3%.

O femeie din Republica Moldova, în vârstă de 52 de ani, este cercetată în România pentru trafic de persoane și proxenetism. Aceasta ar fi recrutat și adăpostit mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova pentru a obține beneficii materiale din exploatarea sexuală a acestora. S-a dispus reținerea sa. Informațiile au fost comunicate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din cadrul Ministerului Public din România.

Reprezentanții DIICOT au anunțat că, pe 27 mai, procurorii instituției, împreună cu polițiștii, au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară în municipiul Oradea, într-o cauză ce vizează săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism.

„Din probele administrate a rezultat faptul că, începând cu anul 2024, o inculpată în vârstă de 52 de ani (cetățean moldovean) a recrutat și adăpostit mai multe persoane vătămate (tot cetățeni moldoveni) în scopul obținerii de beneficii materiale din exploatarea sexuală a acestora”, au comunicat reprezentanții instituției.

Potrivit sursei, victimele se aflau „într-o stare vădită de vulnerabilitate, cauzată în principal de situația materială precară”. Acesta „au fost determinate și li s-a înlesnit practicarea prostituției, într-o locație din municipiul Oradea, în folosul material al inculpatei”.

Pe 27 mai, procurorii DIICOT au dispus reținerea inculpatei. Potrivit instituției, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă a inculpatei, pentru o perioadă de 30 de zile.

Reprezentanții Direcției au prezentat mai multe imagini ca urmare a perchezițiilor.

diicot.ro
diicot.ro
diicot.ro
diicot.ro

Peste 33% din locuitorii Republicii Moldova nu au călătorit niciodată peste hotare. Asta arată datele unui sondaj iData, care a fost prezentat pe 28 mai.

Potrivit sondajului, 19,9% dintre locuitorii țării călătoresc peste hotare de câteva ori pe an, 15,8% – o dată pe an, 13,1% – o dată la 2-3 ani, iar 17,5% – mai rar. În același timp, 33,2% nu au călătorit niciodată în străinătate.

iData
iData

De asemenea, datele arată că din cetățenii care au călătorit peste hotare, în ultimii cinci ani, 26,4% și-au petrecut vacanțele în România, 22,6% – Turcia, 18% – Italia, 15,9% – Bulgaria, 10,3% – Grecia, 8,7% – Franța, 8,7% – Ucraina, 7,8% – Germania, 6,5% – Egipt, 5,2% – Spania, 3,2% – Rusia, 3,1% – Cehia, 2,2% – Ungaria, iar 18,2 – în alte țări. Totodată, 19,7% nu au călătorit nicăieri în ultimii cinci ani.

iData

Din populația țării care a călătorit în străinătate, 56,8% nu apelează la serviciile agențiilor de turism pentru planificarea vacanței, 23,4% – o face uneori, iar 18,7% – întotdeauna.

iData

Sondajul iData a fost realizat pe parcursul lunii mai, pe un eșantion de 1 006 de oameni. Marja de eroare constituie maxim 3%.

Organul executiv al regiunii transnistrene a redus costul „componentei de gaz” de la 1 156,65 la 644 de ruble pentru o mie de metri cubi pentru întreprinderile care produc fontă, oțel și feroaliaje și care au mai mult de 150 de angajați. Sub aceste criterii cade inclusiv Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița, transmite „МОСТ”.

„Componenta de gaz” reprezintă costul de bază al gazului natural, care este luat în considerare la formarea tarifului final la gaz. Potrivit deciziei organului executiv local, acest indicator este folosit și pentru calcularea tarifului la energie electrică pentru întreprinderile respective. Asta înseamnă că reducerea componentei de gaz va duce și la o scădere semnificativă a prețului energiei electrice pentru Uzina Metalurgică Moldovenească.

„Componenta de gaz” pentru întreprinderile mari și consumatorii casnici din regiunea transnistreană este stabilită manual de Tiraspol, prin modificarea corespunzătoare a unei hotărâri a organului executiv local. De exemplu, pentru întreprinderile metalurgice, aceasta este deja a treia modificare a acestui parametru de la începutul anului.

De menționat că „componenta de gaz” pentru consumatorii casnici a rămas neschimbată – 1 156,65 ruble pentru o mie de metri cubi.

644 de „ruble transnistrene” pentru o mie de metri cubi, adică aproximativ 0,69 lei per metru cub de gaz, este un preț departe de cel de piață. Prețul actual de piață al gazului în Europa (indicele TTF) este de aproximativ 37 de euro pe megawatt-oră, ceea ce echivalează cu circa 7,6 lei per metru cub de gaz.

Chiar și în anul 2024, înainte de criza energetică, „componenta de gaz” pentru întreprinderile din domeniul metalurgiei era de 715 „ruble transnistrene” pentru o mie de metri cubi.

Amintim că, la mijlocul lunii mai, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a anunțat că Uzina Metalurgică Moldovenească și-a reluat activitatea.

Iar pe 16 mai, întreprinderea de stat „Moldelectrica” a comunicat că funcționalitatea liniilor de înaltă tensiune de 330 kV Podilsk – Rîbnița a fost restabilită. Aceste două linii electrice sunt esențiale pentru funcționarea deplină a Uzinei Metalurgice Moldovenești.

În regiunea transnistreană, din decembrie 2024 este în vigoare starea de urgență în economie, ca urmare a întreruperii livrărilor de gaz rusești. Autoritățile nerecunoscute ale regiunii au fost nevoite să redistribuie fondurile bugetare rămase și resursele fondurilor speciale pentru a asigura plata prioritară a prestațiilor sociale – pensii și salarii pentru angajații din sectorul public. Pentru stabilizarea bugetului, a fost luată și decizia de majorare a tarifelor la serviciile comunale.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: