FOTO Mesajul Rusiei înainte de summitul NATO? Kievul și Odesa, atacate cu drone în timpul nopții
Full Article 2 minutes read

FOTO Mesajul Rusiei înainte de summitul NATO? Kievul și Odesa, atacate cu drone în timpul nopții

Într-un atac aerian asupra Ucrainei, din noaptea de luni spre marți, Rusia a folosit 28 drone Shahed-136/131 de fabricație iraniană, 26 dintre acestea au fost doborâte, au comunicat reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, a comunicat armata ucraineană, a fost doborâtă o dronă de tip Zala, scrie BBC

Potrivit sursei, în noaptea de marți, a fost declanșată alertă de raid aerian în regiunile: Kiev, Odesa, Nikolaev, Kirovograd, Poltava, Harkov și Cerkasî. 

În regiunea Odesa, dronele de tip Shahed-136 au atacat un terminal cu cereale din port, susține reprezentantul Comandamentului Operațional „Sud” Vladislav Nazarov. Potrivit lui, armata rusă „a efectuat un puternic atac cu drone în sudul Ucrainei”. „Inamicul a lansat mai multe drone de atac de tip Shahed-136 din Marea Neagră”, a comunicat el. „22 de drone criminale au fost distruse de forțele de apărare aeriană din sud, două au lovit clădirea administrativă a unității portuare”, a adăugat Nazarov. 

Potrivit oficialului ucrainean, din cauza căderii fragmentelor dronelor doborâte, două terminale portuare inclusiv un terminal cu cereale au luat foc. Incendiile au fost stinse rapid. Pagube critice sau victime nu au fost înregistrate. 

Fragmente ale dronelor au căzut și în două raioane în regiunea Kiev, reiese din mesajul Serviciului de Stat ucrainean de Urgență. Au fost avariate gospodării particulare. 

Nu sunt informații despre victime, au declarat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. Potrivit datelor poliției, au fost avariate 12 case private și o clădire înaltă.

Precizăm că partea rusă nu a comentat atacul.

De menționat că în perioada 11-12 iulie, la Vilnius – la 150 km de granița cu Rusia, are loc summitul NATO. La eveniment va participa și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. În cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO și ai statelor partenere, Popescu va ține un discurs în care va prezenta viziunea autorităților Moldovei asupra evoluțiilor ce țin de securitatea regională, măsurile întreprinse pentru contracararea provocărilor la adresa securității Republicii Moldova, precum și despre modalitățile de aprofundare a cooperării Republica Moldova-NATO.

În ajunul summitului, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine cererea Suediei de a adera la NATO. Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: