t.me/mvs_ukraine

FOTO Mesajul Rusiei înainte de summitul NATO? Kievul și Odesa, atacate cu drone în timpul nopții

Într-un atac aerian asupra Ucrainei, din noaptea de luni spre marți, Rusia a folosit 28 drone Shahed-136/131 de fabricație iraniană, 26 dintre acestea au fost doborâte, au comunicat reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, a comunicat armata ucraineană, a fost doborâtă o dronă de tip Zala, scrie BBC

Potrivit sursei, în noaptea de marți, a fost declanșată alertă de raid aerian în regiunile: Kiev, Odesa, Nikolaev, Kirovograd, Poltava, Harkov și Cerkasî. 

În regiunea Odesa, dronele de tip Shahed-136 au atacat un terminal cu cereale din port, susține reprezentantul Comandamentului Operațional „Sud” Vladislav Nazarov. Potrivit lui, armata rusă „a efectuat un puternic atac cu drone în sudul Ucrainei”. „Inamicul a lansat mai multe drone de atac de tip Shahed-136 din Marea Neagră”, a comunicat el. „22 de drone criminale au fost distruse de forțele de apărare aeriană din sud, două au lovit clădirea administrativă a unității portuare”, a adăugat Nazarov. 

Potrivit oficialului ucrainean, din cauza căderii fragmentelor dronelor doborâte, două terminale portuare inclusiv un terminal cu cereale au luat foc. Incendiile au fost stinse rapid. Pagube critice sau victime nu au fost înregistrate. 

Fragmente ale dronelor au căzut și în două raioane în regiunea Kiev, reiese din mesajul Serviciului de Stat ucrainean de Urgență. Au fost avariate gospodării particulare. 

Nu sunt informații despre victime, au declarat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. Potrivit datelor poliției, au fost avariate 12 case private și o clădire înaltă.

Precizăm că partea rusă nu a comentat atacul.

De menționat că în perioada 11-12 iulie, la Vilnius – la 150 km de granița cu Rusia, are loc summitul NATO. La eveniment va participa și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. În cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO și ai statelor partenere, Popescu va ține un discurs în care va prezenta viziunea autorităților Moldovei asupra evoluțiilor ce țin de securitatea regională, măsurile întreprinse pentru contracararea provocărilor la adresa securității Republicii Moldova, precum și despre modalitățile de aprofundare a cooperării Republica Moldova-NATO.

În ajunul summitului, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine cererea Suediei de a adera la NATO. Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: