FOTO Păcură și grâu, la preț mai mare și în cantități mai mici. Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, reținuți
Full Article 4 minutes read

FOTO Păcură și grâu, la preț mai mare și în cantități mai mici. Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, reținuți

Directorul adjunct al Agenției Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost reținut. Acesta ar fi participat la trucarea achizițiilor publice ale Agenției. A fost reținut și șeful Direcției administrare rezerve materiale de stat a Agenției. Cei doi sunt bănuiți că ar fi favorizat unii agenți economici, ca să câștige licitațiile de achiziție a rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule. Totodată, ei ar fi acceptat oferte mai scumpe și cantități mai mici ale produselor. Înainte de a fi reținuți, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au efectuat percheziții. 

Reprezentanții CNA au comunicat detalii despre acțiunile de urmărire penală, din data de 3 aprilie, efectuate la Agenția Rezerve Materiale. Acțiunile au avut loc într-un dosar de abuz de serviciu. Ar fi fost comise ilegalități la organizarea procedurilor de achiziții publice, desfășurate în perioada 2022-2024. Cauza a fost pornită de Procuratura Anticorupție în septembrie 2023, ulterior – alte 4 cauze penale au fost conexate la dosarul de bază.

Factori de decizie ai Agenției Rezerve Materiale sunt bănuiți că ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule”, au comunicat reprezentanții CNA.

S-a constatat că, din 2022 până în prezent, șeful Direcției Administrare rezerve materiale de stat a Agenției, prin înțelegere cu președintele grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice și șeful-adjunct al Agenției, acționând în interes material, personal, precum și în interesul terțelor persoane, ar fi întreprins acțiuni în vederea desemnării unor agenți economici în calitate de câștigători ai licitațiilor organizate de Agenție. Acestea fapte, potrivit CNA, au cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului de stat.

S-ar fi constatat abateri la organizarea procedurii de achiziție a rezervelor de păcură, desfășurate pe parcursul anului 2022, cu utilizarea metodei de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, fapt care a generat acceptarea unei oferte mai scumpe cu 58,4 milioane de lei la contractarea a 14,5 mii tone de păcură, cantitatea solicitată de 16,5 mii tone de păcură fiind micșorată cu 2,0 mii tone.

De asemenea, la achiziționarea în anul 2022 a rezervelor de grâu s-ar fi admis acceptarea unei oferte mai scumpe cu 11,3 milioane de lei pentru contractarea a 33,2 mii tone de grâu alimentar.

La procedura de achiziție a unui autovehicul, în cadrul căreia nu s-au respectat regulile de descriere a bunurilor (specificații tehnice restrictive), care au limitat concurența între operatorii economici, iar parametrii tehnici luați în ansamblu și valoarea estimată a achiziției au făcut referire la un anumit model de autovehicul, a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 26 de mii de euro (conform cursului oficial Băncii Naționale din Moldova constituie 490 360 de lei)”, au precizat reprezentanții Centrului.

În anul 2023 a fost organizată procedura de achiziție a 400 de tone de zahăr în valoare de 6 692 592,59 de lei. Potrivit CNA a fost utilizată metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și a fost restricționată participarea altor ofertanți, cu informarea doar a unui singur agent economic.

Tot în această perioadă s-ar fi organizat procedura de achiziție a 16 mii de tone de păcură, prin favorizarea unui singur agent economic, iar în actele de recepționare s-a indicat o cantitate mai mică decât cea livrată de facto.

În alte episoade sunt cercetate procedurile de achiziție a rezervelor de utilaje tehnice de asemenea prin eludarea procedurilor legale: mini-excavator – 3 unități în valoare de  2 324 166 de lei; excavator pe şenile – 1 unitate în valoare estimativă de 1 837 500 de lei;  automacara  – 1 unitate în valoare estimativă de 2 785 000 de lei”, au menționat reprezentanții CNA.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în aceste acțiuni

În urma perchezițiilor au fost reținuți directorul adjunct al Agenției Rezerve Materiale și șeful Direcției Administrare rezerve materiale de stat a Agenției”, au conchis reprezentanții CNA.

FOTO Păcură și grâu, la preț mai mare și în cantități mai mici. Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, reținuți

cna.md

FOTO Păcură și grâu, la preț mai mare și în cantități mai mici. Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, reținuți

cna.md

FOTO Păcură și grâu, la preț mai mare și în cantități mai mici. Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, reținuți

cna.md

FOTO Păcură și grâu, la preț mai mare și în cantități mai mici. Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, reținuți

cna.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: