Iurie Vitneanski/Telegram

FOTO Pat „însângerat”, în fața Spitalului „Toma Ciorbă” din capitală. Un partid afiliat lui Șor cere demisia Alei Nemerenco

Flash-mob în centrul capitalei, împotriva fuzionării a două spitale din Chișinău. Câțiva simpatizanți și membri ai Partidului „Renaștere” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – au instalat un pat de spital, cu o cămașă pătată cu roșu pe el, în fața Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, care urmează să fie comasat. Manifestanții susțin că au vrut să arate, astfel, cum „cum PAS tratează sistemul de sănătate”.

„Astăzi, sistemul de sănătate este bolnav, iar numele acestei boli este Nemerenco. Maia Sandu, PAS și ministrul Sănătății, în special, ar trebui să caute căi și oportunități de dezvoltare a sistemului, de modernizare a instituțiilor medicale, dar nu să închidă spitale pentru a economisi bani pe sănătatea cetățenilor. Doar demisia Allei Nemerenco poate salva sistemul de sănătate”, a scris membrul Partidului „Renaștere”, Iurie Vitneanski pe rețelele de socializare.

A cerut demisia ministrei Ala Nemerenco și lidera formațiunii politice, afiliată lui Șor, Natalia Parasca.

„Fac un apel către Ala Nemerenco: părăsiți funcția cât mai curând posibil. (…) Vă cerem să opriți distrugerea sistematică a ramurii și să vă dați demisia. Lichidarea spitalului „Toma Ciorbă” pune în pericol sănătatea Chișinăului și a întregii țări”, a scris Parasca pe rețelele de socializare.

Contactați pentru un comentariu, reprezentanții partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) nu au comentat, deocamdată, solicitarea NM.

Amintim că Guvernul a aprobat pe 27 decembrie 2023, la inițiativa Ministerului Sănătății, fuzionarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din capitală. Scopul inițiativei, potrivit ministerului, este îmbunătățirea actului medical. Decizia a fost dur criticată, în special de opoziție, dar și de angajații celor două spitale, care au organizat mai multe acțiuni de protest în centrul capitalei împotriva inițiativei Ministerului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

asp.gov.md

Taxele de salubritate: Reacția ASP, după ce a fost acuzată de Primăria Chișinău că ar fi introdus minori și persoane decedate în lista plătitorilor

Agenția Servicii Publice a venit pe 4 iulie cu o reacție, după ce Primăria Chișinău a acuzat-o că a întocmit lista persoanelor care trebuie achite taxa de salubrizare cu greșeli, fiind incluse și categorii de oameni care nu fac obiectul plății, ceea ce ar fi generat nemulțumiri. ASP a declarat că a structurat datele conform solicitării care i-a fost adresată și că Agenția nu are competențe de a selecta sau exclude a unor categorii de persoane. Totodată, instituția a catalogat afirmațiile primăriei drept o „tentativă de deturnare a responsabilității”.

Agenția Servicii Publice a menționat că rolul său se limitează exclusiv la furnizarea datelor din Registrul de Stat al Populației, în baza solicitărilor oficiale, recepționate în conformitate cu legislația în vigoare și că ASP nu are competențe în evaluarea eligibilității contribuabililor.

În cazul taxei pentru salubrizare aplicată în mun. Chișinău pentru anul 2024, la solicitarea Primăriei municipiului Chișinău (nr.2-04/2-43 din 03.02.2025), ASP a transmis informațiile cerute pentru introducerea acestora în Sistemul Informațional Automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale”. Datele prezentate au fost selectate și structurate conform solicitării (solicitarea nr. 26-19/2-11/31370 din 24.02.2025 / Contract nr. 2-MI din 02.04.2025). În ceea ce privește conținutul listei și criteriile de eligibilitate pentru aplicarea taxei, ASP precizează că instituția nu are competențe de selecție sau excludere a anumitor categorii de persoane”, a precizat instituția.

Totodată, ASP a mai spus că datele din Registrul de Stat al Populației sunt expuse integral pe platforma de interoperabilitate și pot fi consumate de către participanții autorizați, în conformitate cu legislația în vigoare. Agenția a subliniat că Primăria Chișinău, în calitate de participant la schimbul de date, are posibilitatea legală de a solicita Agenției de Guvernare Electronică inițierea proiectelor de integrare și asigurarea accesului la datele necesare prin intermediul platformei MConnect.

Regretăm tentativa de deturnare a responsabilității instituționale adusă în vizorul public de către Primăria municipiului Chișinău și reamintim că buna cooperare interinstituțională trebuie să se bazeze pe respectarea normelor legale și pe dialog constructiv, nu pe acuzații nefondate lansate în spațiul public.

Agenția Servicii Publice rămâne deschisă colaborării, în limitele competențelor sale, pentru a sprijini autoritățile locale în realizarea unor procese corecte și transparente în raport cu cetățenii”, a spus ASP.

Amintim că, pe 3 iulie, Primăria municipiului Chișinău a anunțat că au apărut mai multe „nemulțumiri” din partea cetățenilor cu privire la primirea avizelor privind plata taxei de salubrizare. Potrivit instituției, ASP, care este responsabilă de generarea bazei de date privind persoanele care au obligația să achite taxa, ar fi refuzat să transmită datele pentru verificare Primăriei și le-a expediat Serviciului Fiscal de Stat. Astfel, în listă ar fi fost incluse categorii de persoane care nu sunt supuse achitării taxei, printre care minori, pensionari și oameni decedați. Primăria a declarat că responsabilitatea pentru incomoditățile create aparține „în totalitate” Agenției Servicii Publice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: