FOTO Pe o blindată din Bălți a apărut inscripția „Z”. Ce spune poliția?
Full Article 3 minutes read

FOTO Pe o blindată din Bălți a apărut inscripția „Z”. Ce spune poliția?

Pe o blindată amplasată pe str. 31 august din Bălți a apărut inscripția „Z”, aplicată cu vopsea. Poliția a fost alertată în data de 14 aprilie, de către un bărbat. Oamenii legii au inițiat o anchetă.

UPDATE A venit cu o reacție și Ministerul Apărării, care a menționat că însemnul a fost șters.

Portalul nordnews.md a publicat fotografii în care se vede că pe mașina de luptă a fost vopsită cu alb litera „Z”. Contactată de NM, ofițerul de presă al IP Bălți Eugenia Molceanov a precizat că oamenii legii au fost alertați și investighează cazul.

„La fața locului a fost îndreptată grupa operativă în deplină componență, unde s-a stabilit că, la data de 14.04.2022 în perioada de timp 01:00 pînă la ora depistării 06:30, persoane necunoscute, venind la Unitatea militară Brigada 1 infanterie motorizată, în apropierea punctului trecere și control, unde este instalat monumentul „Căzuți la datorie” în timpul conflictului armat din Transnistria, au aplicat cu vopsea o inscripție a literei „Z” pe carcasul tehnicii blindate „BTR”. Cazul a fost înregistrat, iar la moment se desfășoară măsuri speciale și acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a menționat reprezentanta poliției.

FOTO Pe o blindată din Bălți a apărut inscripția „Z”. Ce spune poliția?

nordnews.md

FOTO Pe o blindată din Bălți a apărut inscripția „Z”. Ce spune poliția?

nordnews.md

Litera „Z” de culoare albă a devenit de curând un simbol al războiului împotriva Ucrainei. Acesta a fost surprins pe pancartele și tricourile protestatarilor pro-ruși de extremă dreaptă, pe tancurile și vehiculele militare rusești, dar și pe tricourile unor sportivi.

Potrivit unui proiect de lege inițiat de Partidul Acțiune și Solidaritate, în R. Moldova se vor interzice simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără și panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca și panglica „Sfântului Gheorghe”, dar și literele „Z”, „V” etc.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, dar și utilizarea în public a acestor atribute și simboluri utilizate în război se va sancționa cu amenzi cuprinse între 4 500 și 9 000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității – pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice sau cele cu funcții de răspundere sunt prevăzute amenzi cuprinse între 9 000 și 18 000 de lei.  Agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor de Interne prin organele de poliție.

Inițiativa elaborată de majoritatea parlamentară urmează a fi votată și în lectura a treia, finală. Aceasta va intra în vigoare dacă va fi promulgată de către șefa statului.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: