nordnews.md

FOTO Pe o blindată din Bălți a apărut inscripția „Z”. Ce spune poliția?

Pe o blindată amplasată pe str. 31 august din Bălți a apărut inscripția „Z”, aplicată cu vopsea. Poliția a fost alertată în data de 14 aprilie, de către un bărbat. Oamenii legii au inițiat o anchetă.

UPDATE A venit cu o reacție și Ministerul Apărării, care a menționat că însemnul a fost șters.

Portalul nordnews.md a publicat fotografii în care se vede că pe mașina de luptă a fost vopsită cu alb litera „Z”. Contactată de NM, ofițerul de presă al IP Bălți Eugenia Molceanov a precizat că oamenii legii au fost alertați și investighează cazul.

„La fața locului a fost îndreptată grupa operativă în deplină componență, unde s-a stabilit că, la data de 14.04.2022 în perioada de timp 01:00 pînă la ora depistării 06:30, persoane necunoscute, venind la Unitatea militară Brigada 1 infanterie motorizată, în apropierea punctului trecere și control, unde este instalat monumentul „Căzuți la datorie” în timpul conflictului armat din Transnistria, au aplicat cu vopsea o inscripție a literei „Z” pe carcasul tehnicii blindate „BTR”. Cazul a fost înregistrat, iar la moment se desfășoară măsuri speciale și acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a menționat reprezentanta poliției.

nordnews.md
nordnews.md

Litera „Z” de culoare albă a devenit de curând un simbol al războiului împotriva Ucrainei. Acesta a fost surprins pe pancartele și tricourile protestatarilor pro-ruși de extremă dreaptă, pe tancurile și vehiculele militare rusești, dar și pe tricourile unor sportivi.

Potrivit unui proiect de lege inițiat de Partidul Acțiune și Solidaritate, în R. Moldova se vor interzice simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără și panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca și panglica „Sfântului Gheorghe”, dar și literele „Z”, „V” etc.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, dar și utilizarea în public a acestor atribute și simboluri utilizate în război se va sancționa cu amenzi cuprinse între 4 500 și 9 000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității – pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice sau cele cu funcții de răspundere sunt prevăzute amenzi cuprinse între 9 000 și 18 000 de lei.  Agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor de Interne prin organele de poliție.

Inițiativa elaborată de majoritatea parlamentară urmează a fi votată și în lectura a treia, finală. Aceasta va intra în vigoare dacă va fi promulgată de către șefa statului.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: