Colaj NM

FOTO Pești morți, observați deasupra apei într-un parc din Chișinău. Explicația autorităților

Zeci de pești morți au fost observați în parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al capitalei, a scris Ecopresa. Sursa a adăugat că un fenomen similar este observat anual și în lacul din parcul „Valea Morilor”. Ar fi murit doar o specie de pești – fitofagul. Potrivit întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, peștii mor după ce în lacuri pătrund ape intoxicate cu diferite substanțe nocive, urmare a ploilor abundente. „Peștii se lovesc corp de corp, fapt ce le cauzează răni. În aceste răni nimeresc bacteriile ceea ce duce le pieirea acestora”, au comunicat reprezentanții întreprinderii. 

Zeci de pești pieriți au fost observați plutind la suprafața lacului din parcul „La izvor”. Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Ion Bulmaga a declarat pentru sursa citată că un echipaj a mers la fața locului pentru a colecta probe de apă și a stabili cauza exactă a incidentului. Iar inspectorul principal Inspecția pentru Protecția Mediului Eugen Matveev a spus că doar o specie de pești a murit – fitofagul, cea mai sensibilă la insuficiența de oxigen, bacterii etc. Potrivit directorului executiv al Asociației Eco-Tiras Ilia Trombițchi, principala cauză a morții peștilor ar putea fi contaminarea lor cu substanțe chimice provenite de la întreprinderile industriale, cum ar fi unele din satul Ghidighici și orașul Vatra. Sursa citată a menționat că un fenomen similar privind apariția peștilor morți la suprafața apei este observat anual și în lacul din parcul „Valea Morilor”.

ecopresa.md

Întreprinderea municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a venit cu precizări „la cauza peștilor morți din lacurile „La Izvor” și „Valea Morilor””. Potrivit întreprinderii cauza peștilor morți „ține de fenomenul pătrunderii apelor intoxicate cu diferite substanțe nocive în lacurile din parcurile La Izvor și V. Morilor, urmare a ploilor abundente precedente”.

„Viiturile au nimerit în apele lacurilor și le-au poluat, iar ca urmare a încălzirii bruște au apărut bacteriile. În această perioadă este perioada de prohibiție la pești, ca rezultat peștii se lovesc corp de corp, fapt ce le cauzează răni. În aceste răni nimeresc bacteriile ceea ce duce le pieirea acestora”, au comunicat reprezentanții întreprinderii.

Potrivit acestora, soluția este ca „în râulețele aflate în raza municipiului să nu mai fie deversate ape reziduale, iar agenții economici care desfășoară activități economice care pot polua mediul să aibă activități controlate”.

„Pentru neadmiterea disconfortului vizitatorilor parcului dar și răspândirii mirosului dezagreabil apărut ca urmare a descompunerii, echipele întreprinderii municipale întreprind acțiuni de colectare a acestora la apariția lor”, au adăugat reprezentanții întreprinderii.

Facebook/Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”
Facebook/Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”
Facebook/Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zdg

Încă o țară rămâne fără colete: ce destinație intră pe lista Poștei Moldovei

Poșta Moldovei a anunțat că nu mai primește colete sau scrisori pentru Irak. Întreprinderea de stat a precizat că măsura, de caracter temporar, a fost luată ca urmare a suspendării traficului aerian și a altor servicii de transport către această țară.

Potrivit întreprinderii, măsura a intrat în vigoare începând cu 18 iunie.

„Începând cu data de 18 iunie 2025, Poșta Moldovei sistează temporar recepționarea tuturor trimiterilor poștale internaționale (poșta de scrisori, colete și EMS) cu destinația Irak. Această măsură este luată în urma suspendării traficului aerian și a altor servicii de transport către această țară”, au comunicat reprezentanții întreprinderii.

Amintim că, pe 17 iunie, Poșta Moldovei a anunțat că suspendă livrările și către Israel.

Potrivit Hotnews, pe 13 iunie, Irakul și-a închis spațiul aerian și a suspendat traficul pe toate aeroporturile sale. Iordania, care se află între Israel și Irak, și-a închis și ea spațiul aerian.

***

Pe 20 iunie, confruntarea militară dintre Israel și Iran a intrat în a opta zi.

Pe 16 iunie, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a recomandat cetățenilor moldoveni aflați în Israel să părăsească teritoriul pe perioada desfășurării conflictului. Instituția a oferit o listă de puncte de frontieră terestre, pentru care este necesară viză de intrare. În aceeași zi a raportat că 26 de cetățeni moldoveni au contactat Ambasada Republicii Moldova din Israel, solicitând informații cu privire la posibilitățile de evacuare, inclusiv despre o eventuală organizare a unui zbor charter. 

În dimineața zilei de 18 iunie, Ministerul de Externe a anunțat că Ambasada Republicii Moldova în Israel examinează posibilitatea organizării unei evacuări ordonate prin punctul de frontieră Taba, către Egipt, în funcție de evoluția situației și de condițiile logistice disponibile. În aceeași zi s-a anunțat că 12 cetățeni moldoveni au fost evacuați prin Egipt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: