(FOTO) Primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice a fost inaugurat la Lozova
Full Article 2 minutes read

(FOTO) Primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice a fost inaugurat la Lozova

Primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice (CUPS) a fost deschis astăzi, 21 decembrie, în satul Lozova, raionul Strășeni. Acesta este un model inovator de prestare a serviciilor publice și va facilita accesul cetățenilor la o gamă largă de servicii publice.

În cadrul acestui proiect-pilot participă Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale. Ulterior, gama de servicii va fi extinsă prin dezvoltarea parteneriatelor cu alte instituții prestatoare.

Printre serviciile pe care cetățenii le pot solicita prin intermediul CUPS se numără:

– eliberarea extraselor de pe actele de stare civilă sau de proprietate;

– depunerea online a cererilor;

– verificarea statutului cererii privind reexaminarea pensiei;

– cereri pentru indemnizații;

– programarea pentru un anumit serviciu sau ridicarea documentelor;

– achitarea plăților pentru serviciile publice.

Prezentă la ceremonia de inaugurare, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat:

„Evenimentul la care participăm astăzi e o premieră pentru Republica Moldova. De azi, oamenii din Lozova și din satele vecine vor putea accesa servicii guvernamentale digitale cu suportul unui specialist instruit”, a menționat Gavrilița.

La rândul său, viceprim-ministru pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a subliniat că proiectul a fost implementat în conlucrare cu mai multe autorități, printre care, primăria din Lozova, Agenția Serviciilor Publice, Casa Națională de Asistență Socială.

„Astfel reducem povara asupra cetățenilor, cozile la ghișee, numărul de documente colectate”, a spus Țurcanu.

Noile centre vor funcționa în incinta primăriilor și a misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și vor fi echipate pentru a putea furniza servicii publice, în mod prioritar electronice. Persoanele care nu au acces la internet sau nu posedă competențe digitale suficiente, vor putea solicita asistență în cadrul CUPS.

La prima etapă, 2021-2023, vor fi inaugurate 26 de centre în țară și peste hotare, între care 17 pe lângă primării din localități rurale și 9 în ambasade și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare.

 

(FOTO) Primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice a fost inaugurat la Lozova (FOTO) Primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice a fost inaugurat la Lozova

(FOTO) Primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice a fost inaugurat la Lozova

gov.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: