(FOTO) Saakașvili a venit în fața judecătorilor și a făcut dezvăluiri despre Putin și Lukașenko
Full Article 3 minutes read

(FOTO) Saakașvili a venit în fața judecătorilor și a făcut dezvăluiri despre Putin și Lukașenko

Ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili, care este vizat în mai multe dosare penale, a venit pentru prima oară în fața judecătorilor de la Tbilisi, de la întoarcerea sa în țară. Saakașvili a fost adus în sala de judecată din spitalul militar unde își revine după 50 de zile de înfometare. Ședința de judecată a fost, însă, amânată din cauza ciocnirilor violente dintre susținătorii politicianului și forțele de ordine, care s-au produs în fața clădirii Judecătoriei. 15 oameni au fost reținuți, informează jam-news.net. Saakașvili a ținut, totuși, un discurs și a povestit cum, cu ajutorul lui Alexandr Lukașenko, ar fi dejucat o conspirație împotriva sa, organizată de puterea de la Moscova.

Saakașvili a vorbit despre cele întâmplate pe 7 noiembrie 2007, când clădirea postului de televiziune „Imedi” a fost devastată. Acesta a încercat să demonstreze că în spatele forțelor de opoziție ar fi stat Rusia, care ar fi intenționat să schimbe puterea de guvernare.

Fostul președinte al Georgiei mai spune că, într-o discuție cu Alexandr Lukașenko, liderul de la Minsk i-ar fi spus că Vladimir Putin îl susține pe omul de afaceri Badri Patarkațișvili, un apropiat a lui Boris Berezovski. Potrivit lui Saakașvili, Putin i-ar fi spus lui Lukașenko că noul președinte al Georgiei va deveni anume Patarkațișvili. Discuția dintre Putin și Lukașenko ar fi avut loc la scurt timp după ce „trei generali FSB au ajuns la Minsk și s-au întâlnit acolo cu Patarkațișvili”, în încercarea de a-l convinge să organizeze o lovititură de stat în Georgia. Despre această întâlnire, potrivit spuselor lui Saakașvili, ar fi aflat tot de la Lukașenko.

„S-a întâmplat la începutul lui septembrie 2007. Iar în noiembrie Patarkațișvili a ținut un discurs în timpul unei manifestații de amploare de la Tbilisi. La scurt timp, mitingurile au căpătat un caracter periculos, iar MAI-ul a fost nevoit să aplice forța”, a mai spus ex-președintele Georgiei.

În 2007, la scurt timp după dispersarea manifestației din piața Rustaveli și devastarea de către forțele speciale ale MAI a companiei de televiziune Imedi, împotriva lui Badri Patarkațișvili, care a plecat la Londra, Procuratura Generală a Georgiei a inițiat un dosar penal pentru tentativă de lovitură de stat. Iar în februarie 2008, omul de afaceri a decedat subit din cauza unul atac de cord, în locuința sa din Londra.

Nici autoritățile de la Minsk și nici cele de la Moscova nu au comentat deocamdată declarațiile lui Saakașvili.

(FOTO) Saakașvili a venit în fața judecătorilor și a făcut dezvăluiri despre Putin și Lukașenko

Давид Пипиа / JAMnews

Între timp, în fața clădirii Judecătoriei din Tbilisi s-a desfășurat un protest. Poliția a reținut 15 manifestanți. Potrivit MAI-ului, demonstranții ar fi încălcat legea. De asemenea, forțele de ordine au utilizat gaze lacrimogene împotriva manifestanților. Câteva persoane au avut de suferit și au solicitat îngrijiri medicale. De asemenea, au avut loc ciocniri violente între poliție și activistul civic Besik Tamliani. A fost reținut și politicianul Giorgi Ugulava.

Saakașvili a fost reținut pe 1 octombrie 2021, după ce a intrat ilegal în Georgia, pentru prima oară în ultimii 8 ani. Pentru această infracțiune, el riscă până la 5 ani de închisoare. În 2013, când a părăsit Georgia, Saakașvili era vizat în patru dosare penale. În două dintre ele, el este condamnat în contumacie, la 9 ani de închisoare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: