jam-news.net

(FOTO) Saakașvili a venit în fața judecătorilor și a făcut dezvăluiri despre Putin și Lukașenko

Ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili, care este vizat în mai multe dosare penale, a venit pentru prima oară în fața judecătorilor de la Tbilisi, de la întoarcerea sa în țară. Saakașvili a fost adus în sala de judecată din spitalul militar unde își revine după 50 de zile de înfometare. Ședința de judecată a fost, însă, amânată din cauza ciocnirilor violente dintre susținătorii politicianului și forțele de ordine, care s-au produs în fața clădirii Judecătoriei. 15 oameni au fost reținuți, informează jam-news.net. Saakașvili a ținut, totuși, un discurs și a povestit cum, cu ajutorul lui Alexandr Lukașenko, ar fi dejucat o conspirație împotriva sa, organizată de puterea de la Moscova.

Saakașvili a vorbit despre cele întâmplate pe 7 noiembrie 2007, când clădirea postului de televiziune „Imedi” a fost devastată. Acesta a încercat să demonstreze că în spatele forțelor de opoziție ar fi stat Rusia, care ar fi intenționat să schimbe puterea de guvernare.

Fostul președinte al Georgiei mai spune că, într-o discuție cu Alexandr Lukașenko, liderul de la Minsk i-ar fi spus că Vladimir Putin îl susține pe omul de afaceri Badri Patarkațișvili, un apropiat a lui Boris Berezovski. Potrivit lui Saakașvili, Putin i-ar fi spus lui Lukașenko că noul președinte al Georgiei va deveni anume Patarkațișvili. Discuția dintre Putin și Lukașenko ar fi avut loc la scurt timp după ce „trei generali FSB au ajuns la Minsk și s-au întâlnit acolo cu Patarkațișvili”, în încercarea de a-l convinge să organizeze o lovititură de stat în Georgia. Despre această întâlnire, potrivit spuselor lui Saakașvili, ar fi aflat tot de la Lukașenko.

„S-a întâmplat la începutul lui septembrie 2007. Iar în noiembrie Patarkațișvili a ținut un discurs în timpul unei manifestații de amploare de la Tbilisi. La scurt timp, mitingurile au căpătat un caracter periculos, iar MAI-ul a fost nevoit să aplice forța”, a mai spus ex-președintele Georgiei.

În 2007, la scurt timp după dispersarea manifestației din piața Rustaveli și devastarea de către forțele speciale ale MAI a companiei de televiziune Imedi, împotriva lui Badri Patarkațișvili, care a plecat la Londra, Procuratura Generală a Georgiei a inițiat un dosar penal pentru tentativă de lovitură de stat. Iar în februarie 2008, omul de afaceri a decedat subit din cauza unul atac de cord, în locuința sa din Londra.

Nici autoritățile de la Minsk și nici cele de la Moscova nu au comentat deocamdată declarațiile lui Saakașvili.

Давид Пипиа / JAMnews

Între timp, în fața clădirii Judecătoriei din Tbilisi s-a desfășurat un protest. Poliția a reținut 15 manifestanți. Potrivit MAI-ului, demonstranții ar fi încălcat legea. De asemenea, forțele de ordine au utilizat gaze lacrimogene împotriva manifestanților. Câteva persoane au avut de suferit și au solicitat îngrijiri medicale. De asemenea, au avut loc ciocniri violente între poliție și activistul civic Besik Tamliani. A fost reținut și politicianul Giorgi Ugulava.

Saakașvili a fost reținut pe 1 octombrie 2021, după ce a intrat ilegal în Georgia, pentru prima oară în ultimii 8 ani. Pentru această infracțiune, el riscă până la 5 ani de închisoare. În 2013, când a părăsit Georgia, Saakașvili era vizat în patru dosare penale. În două dintre ele, el este condamnat în contumacie, la 9 ani de închisoare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Podul de pe strada Mihai Viteazul, redeschis  după trei ani. Ceban, mesaj către „marii critici care nu au făcut nimic”

După aproape trei ani de reconstrucție, podul de pe strada Mihai Viteazul din Chișinău a fost redeschis circulației rutiere, a anunțat primarul Ion Ceban. În prezent, lucrările continuă la trotuarele pietonale, care au fost lărgite în cadrul proiectului de reabilitare.

„Întrebare pentru marii „critici” care nu au făcut nimic: ce subiecte urmează să mai exploateze intenționat? Aceste lucrări erau extrem de necesare și urgente. Ne-am asumat toate criticile, pentru că securitatea este prioritară”, a declarat Ion Ceban.

Cu o lungime de 320 de metri, o lățime de 26 de metri, 6 benzi de circulație și 2 trotuare, podul este unul dintre cele mai mari din Republica Moldova, a subliniat Ceban. Construcția are 9 deschideri (grinzi), fiecare de câte 33 de metri.

În ceea ce privește podul de pe strada Ismail, primarul a precizat că lucrările de proiectare au fost finalizate, iar în prezent se află în faza de verificare de stat.

Precizăm că reparația podului de pe strada Mihai Viteazu a început în septembrie 2022 și, inițial, se plănuia ca lucrările de reparație să fie finalizate la 1 septembrie 2023. Ulterior, autoritățile municipale au anunțat că termenul de finalizare al reparației a fost prelungit până în noiembrie 2024, iar mai târziu – aprilie 2025. De atunci, costul proiectului s-a ridicat de la 108 la 128 de milioane de lei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: