FOTO Șor, Guțul, Constantinov, Tauber, inclusiv Bolea sunt la Moscova: „Nimeni nu ne închide gura”. PAS: „Este rușinos”
Full Article 5 minutes read

FOTO Șor, Guțul, Constantinov, Tauber, inclusiv Bolea sunt la Moscova: „Nimeni nu ne închide gura”. PAS: „Este rușinos”

Pe 21 aprilie, într-unul dintre hotelurile din Moscova are loc un eveniment al partidelor de opoziție afiliate fugarului Ilan Șor. Sunt prezenți: Ilan Șor, bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber, inclusiv parlamentarul Vasile Bolea. „Aici, la Moscova, nimeni nu ne închide gura și ne putem exprima părerea”, a spus Tauber la eveniment, adăugând că în „sală s-au adunat oamenii care înțeleg cât de important este ca întreaga opoziție moldovenească să se unească împotriva inamicului, împotriva problemelor pe care le-au adus UE și conducerea în persoana Maiei Sandu și PAS”. Într-o reacție pentru NewsMaker, reprezentanții PAS au declarat că „este rușinos să te afli la Moscova, în timp ce o lume întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar dus în Ucraina” și că „Moldova își continuă ferm drumul de aderare la UE, unde este pace și justiție corectă”.

Oligarhul fugar Ilan Șor a scris pe rețelele de socializare că pe 21 aprilie are loc un „eveniment dedicat unificării opoziției moldovenești”.

„Cu toții știm foarte bine despre relațiile noastre tradiționale cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică. Aceasta este o prioritate pentru noi astăzi. (…) Și în această sală astăzi s-au adunat anume acei oameni care înțeleg cât de important este ca întreaga opoziție moldovenească să se unească împotriva inamicului, împotriva sărăciei, împotriva problemelor pe care le-au adus UE și conducerea în persoana Maiei Sandu și PAS. Multora din această sală, din păcate, le sunt încălcate drepturile. Și suntem foarte bucuroși că aici, la Moscova, nimeni nu ne închide gura și ne putem exprima părerea”, a spus deputata independentă de la Chișinău Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor. 

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții partidului de guvernământ de la Chișinău. Purtătoarea de cuvânt a PAS Adriana Vlas a declarat pentru NewsMaker că „este rușinos să te afli la Moscova, în timp ce o lume întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar dus în Ucraina”. „Moldova își continuă ferm drumul de aderare la UE, unde este pace, bunăstare și justiție corectă”, a reacționat reprezentanta partidului de guvernare.

FOTO Șor, Guțul, Constantinov, Tauber, inclusiv Bolea sunt la Moscova: „Nimeni nu ne închide gura”. PAS: „Este rușinos”

FOTO Șor, Guțul, Constantinov, Tauber, inclusiv Bolea sunt la Moscova: „Nimeni nu ne închide gura”. PAS: „Este rușinos”

În martie 2024, premierul de la Chișinău Dorin Recean declara că instituțiile statului vor continua să identifice acele persoane care subminează statul Republica Moldova. „Să fie aduși în fața justiției și să se întâmple ceea ce scrie în Codul penal”, a continuat oficialul moldovean. Precizările erau făcute în contextul vizitelor din ultima perioadă ale politicienilor moldoveni în Rusia. Detalii AICI.

Pe 1 aprilie 2024, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu declara că Ilan Șor continuă să se afle la Moscova și că acesta nu a părăsit Federația Rusă din 25 martie. Detalii AICI. Menționăm, Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

Menționăm, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul s-a aflat la Moscova și pe 9 aprilie curent. De acolo ea a anunțat că a semnat un acord cu o bancă rusească care se află pe listele sancțiunilor UE cu privire la utilizarea cardurilor rusești „Mir”. Guțul a spus că toți pensionarii și angajații la stat din Găgăuzia vor putea primi, din 1 mai, câte 2 mii de lei prin intermediul cardurilor bancare rusești „Mir”. Banca Națională a Moldovei (BNM) a declarat că folosirea cardurilor „Mir”, prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova, este fizic imposibilă. BNM a spus că nu a emis o autorizație în acest sens și nu a primit nici o cerere prin care se solicită aceasta. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: