Telegram/Думская. Одесса. Война в Украине

(FOTO) Ucraina a raportat un atac masiv al Rusiei: peste 10 morți și 60 de răniți

Noaptea trecută, Rusia a lovit 13 regiuni ale Ucrainei, inclusiv Odesa și Kiev. Ca urmare a atacului, cel puțin 12 persoane au murit, printre care trei copii din regiunea Jitomir. Peste 60 de persoane au fost rănite.

Conform poliției din Ucraina, noaptea trecută, au fost lovite de atacurile rusești regiunile Kiev, Jitomir, Hmelnițki, Ternopil, Dnepropetrovsk, Nikolaiv, Odesa, Harkov, Cernigov, Cerkasî, Sumî și Poltava.

„Inamicul a folosit rachete și drone de atac. Ținta au fost casele civililor: au fost avariate peste 80 de locuințe. Au fost înregistrate 27 de incendii, iar la trei obiective pompierii încă luptă cu focul”, au declarat reprezentanții poliției.

La Odesa, în urma atacului cu drone, au ars 20 de mașini într-o parcare situată între blocuri de locuințe. Nu s-au înregistrat victime.

Telegram/Думская. Одесса. Война в Украине
Telegram/Думская. Одесса. Война в Украине
Telegram/Думская. Одесса. Война в Украине

Conform poliției, în urma atacului rusesc asupra Ucrainei, cel puțin 12 persoane au murit, iar peste 60 au fost rănite. Printre cei decedați se află trei copii din aceeași familie din regiunea Jitomir. Părinții lor au fost spitalizați, iar mama se află în stare gravă.

Alte trei persoane au murit în regiunea Kiev. Cel puțin 10 persoane au fost rănite.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus că „aproximativ 300 de drone de atac au fost lansate de ruși” noaptea trecută, majoritatea fiind „Shahed”. „De asemenea, au fost lansate aproape 70 de rachete de diferite tipuri, inclusiv balistice. (…) Au fost lovituri deliberate asupra orașelor obișnuite. Au fost distruse și avariate locuințe obișnuite. La Kiev, au fost avariate căminele unei universități. Au fost lovite și întreprinderi. Din păcate, sunt victime, inclusiv copii”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.

Facebook/Zelenskiy / Official
Facebook/Zelenskiy / Official
Facebook/Zelenskiy / Official
Facebook/Zelenskiy / Official

El a subliniat, de asemenea, necesitatea impunerii unor sancțiuni împotriva Rusiei din cauza atacurilor asupra Ucrainei.

„Rusia prelungește acest război și continuă să ucidă zilnic. (…) Tăcerea Americii, tăcerea altora din lume doar îl încurajează pe Putin. Fără o presiune cu adevărat puternică asupra conducerii ruse, această cruzime nu poate fi oprită. Sancțiunile cu siguranță vor ajuta. Hotărârea contează acum — hotărârea Statelor Unite, hotărârea țărilor europene, a tuturor celor care doresc pacea. Lumea cunoaște toate slăbiciunile economiei ruse. Războiul poate fi oprit, dar doar prin forța necesară de presiune asupra Rusiei. Putin trebuie să fie forțat să se gândească nu la lansarea de rachete, ci la încheierea războiului”, a scris Zelenski.

De cealaltă parte, Ministerul rus Apărării a anunțat că în noaptea de 25 mai sistemele rusești de apărare antiaeriană au distrus 110 drone ucrainene de tip aerian, inclusiv deasupra regiunii Moscova.

Actualizare: Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că, în timpul nopții, forțele armate ruse au efectuat „un atac masiv cu arme de înaltă precizie lansate de pe mare, din aer, de la sol și cu vehicule aeriene fără pilot asupra întreprinderilor din complexul militar-industrial al Ucrainei, care produc pentru Forțele Armate ale Ucrainei componente pentru armament de rachetă, echipamente radioelectronice, substanțe explozive, combustibil pentru rachete și drone de atac, precum și asupra centrelor de cercetare radio-tehnică și comunicații prin satelit”. Instituția rusă a adăugat că „țintele atacului au fost atinse” și că „toate obiectivele desemnate au fost lovite”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Tiraspolul amenință locuitorii din stânga Nistrului cu închisoarea și acuză Chișinăul că i-ar „recruta”. Biroul de reintegrare: „Manipulare”

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol acuză Chișinăul că „recrutează” locuitori din regiune pentru a „obține informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, oferindu-le, în schimb, cetățenia. Reprezentanții Chișinăului au declarat pentru NewsMaker că structura din regiune care a făcut aceste acuzații „mereu s-a concentrat pe generarea de provocări, inducerea în eroare a opiniei publice și denigrarea imaginii autorităților constituționale”.

„Ministerul Securității” nerecunoscut de la Tiraspol a emis, pe 10 iulie, o „avertizare” în care menționează o „tactică de recrutare” a locuitorilor din regiunea transnistreană de către „serviciile speciale ale Moldovei”. „Începând cu anul 2024 se înregistrează o creștere accelerată a acțiunilor de recrutare desfășurate de angajații SIS al Republicii Moldova față de cetățenii regiunii transnistrene care depun acte pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Scopul — obținerea de informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, a comunicat organul de la Tiraspol responsabil de domeniul securității.

Tiraspolul susține că locuitorii regiunii „sunt determinați, prin șantaj, să colaboreze”, iar „în cazul acceptării, li se promite rezolvarea problemei legată de susținerea examenului privind cunoașterea Constituției Republicii Moldova și a limbii române”. „În cazul refuzului de a colabora”, se mai arată în avertizarea Tiraspolului, li se „comunică despre refuzul acordării cetățeniei”. În continuare, locuitorii din stânga Nistrului au fost avertizați că „trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare”.

Solicitați de NewsMaker pentru un comentariu, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că „activitatea pretinsei structuri din regiune mereu s-a concentrat pe încălcarea constantă a legislației naționale în vigoare și a integrității teritoriale a țării, generarea de provocări și de tactici de manipulare, inducerea în eroare a opiniei publice, denigrarea imaginii autorităților constituționale, fabricări de dosare artificiale și persecutări abuzive ale cetățenilor pentru libera exprimare sau criticile aduse factorilor de propagandă locali”.

„Cenzura informațională locală, autoizolarea regiunii și starea extrem de degradantă a drepturilor omului din raioanele de est ale țării, la fel ca și în alte domenii, este o reflecție directă a activității aceleiași structuri. Reieșind din aceste considerente urmează a fi făcute concluziile de resort”, au declarat reprezentanții Biroului.

***

Potrivit unui raport al Promo-LEX, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, pe parcursul anului 2024, a fost marcată de practici ilegale, abuzuri instituționalizate și un climat cronic de impunitate. Conform asociației, dreptul la libertate și siguranță a persoanei a fost grav afectat de rata mare de încarcerare (de 1,67 ori mai mare decât în dreapta Nistrului), de practici arbitrare de privare de libertate, inclusiv prin utilizarea extinsă a „arestului preventiv” și a „arestului administrativ” în scopuri punitive, precum și de supraaglomerarea locurilor de detenție. Asociația mai declara că persoanele aflate în detenție în stânga Nistrului sunt supuse intimidărilor și abuzurilor fizice și nu au acces la niciun mecanism prin care să poată reclama aceste abuzuri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: