Facebook/Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

FOTO Un sportiv moldovean a devenit vicecampion mondial la lupte greco-romane

Luptătorul de stil greco-roman Alexandru Solovei a reușit o nouă performanță, la Campionatul Mondial Under 20 din Amman – capitala Iordaniei. Sportivul a obținut argintul, fiind la un pas de a cuceri medalia de aur la cea mai importantă competiție internațională a anului. Precizările au fost făcute de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării a Republicii Moldova. 

Potrivit instituției de la educație, pe parcursul competiției, Solovei a demonstrat o tehnică impresionantă, obținând victorii asupra unor sportivi de performanță precum Abdulmasih din Rusia (scor 4:0), Matthews din SUA (scor 8:1), Lukac din Croația (scor 11:0) și Mars Uulu din Kârgâzstan.

În confruntarea din finală cu sportivul din Iran Alireza Morad Abdevali, Alexandru Solovei a cedat cu scorul de 1:1, ocupând locul doi la categoria de greutate de până la 77 kg.

Ministerul Educației a precizat că o contribuție semnificativă în acest sens au avut-o antrenorii Mihail Cucul și Roman Zgardan, dar și primul antrenor al sportivului – Serghei Timco din Soroca: „De asemenea, exprimăm recunoștința noastră echipei sale tehnice condusă de președintele Clubului „Heracle” Damian Răileanu pentru pregătirea și sprijinul acordat”.

Se menționează că sportivul și antrenorii vor primi premii bănești din partea Ministerului Educației și Cercetării în cadrul Galei Sportului, desfășurată tradițional la sfârșit de an.

În iulie 2021, Alexandru Solovei a devenit campion mondial la lupte greco-romane (categoria 71 kg). În august 2022, luptătorul de stil greco-roman Alexandru Solovei a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial Under 20 de la Sofia. În iunie 2023, Alexandru Solovei a devenit campion european la Campionatul de Lupte pentru tineri, de la Santiago de Compostela, Spania.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: