FOTO/VIDEO Maestrul Mihai Amihalachioaie, petrecut pe ultimul drum prin centrul capitalei: „Plânge Bucovina și toată Moldova”
Full Article 3 minutes read

FOTO/VIDEO Maestrul Mihai Amihalachioaie, petrecut pe ultimul drum prin centrul capitalei: „Plânge Bucovina și toată Moldova”

Cunoscutul acordeonist și dirijor Mihai Amihalachioaie a fost condus miercuri, 14 februarie, pe ultimul drum. Ceremonia funerară a avut loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Corpul neînsuflețit al maestrului a fost condus spre Cimitirul Central din Chișinău, unde a fost înhumat, prin centrul capitalei. La ceremonie au participat rude, colegi de breaslă și oameni simpli.

„Astăzi este un doliu mare în suflet pentru toată lumea, pentru cei care l-au cunoscut și l-au iubit pe Mihai. Cel care a intrat în casele și sufletele noastre cu lucruri frumoase. Mihai Amihalachioaie a fost un muzician mare, ceea ce a făcut el pentru sufletele noastre va rămâne veșnic. Dumnezeu să-l odihnească în pace și liniște. Condoleanțe familiei”, a spus maestrul Nicolae Botgros.

„Mihai, un fenomen valoros în cultura noastră, un om cu demnitate, verticalitate, modest, cu perseverență în toate. Te plânge toată Bucovina și cei care nu au putut veni din cauza restricțiilor. Te plânge toată Moldova. Am rămas văduviți. Ne vei lipsi mult, Mihai. Doamne, odihnește-L în împărăția Ta”, a spus cântăreața Maria Iliuț.

„Nu putem șterge cu buretele amarul din inimile noastre, pentru că a însemnat prea mult pentru noi. Cu siguranță maestrul este un adevărat artist al poporului, titlu pe care, de altfel, nu îl deține, pentru că după anul 2001 când a obținut acel titlu onorific de „Maestru în Artă”, uitați-vă că până azi nu s-a gândit nimeni să-și îndrepte atenția către ceea ce făcea maestrul. Maestrul pleacă în ceruri, în împărăția lui Dumnezeu, acolo unde va găsi, credem, mai multă înțelegere decât a găsit aici, pe Pământ”, a spus, la rândul său, artista Silvia Zagoreanu.

FOTO/VIDEO Maestrul Mihai Amihalachioaie, petrecut pe ultimul drum prin centrul capitalei:  „Plânge Bucovina și toată Moldova”

NewsMaker

FOTO/VIDEO Maestrul Mihai Amihalachioaie, petrecut pe ultimul drum prin centrul capitalei:  „Plânge Bucovina și toată Moldova”

NewsMaker

***

Mihai Amihalachioaie s-a născut la 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Din anul 1998, el a activat în calitate de dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. De-a lungul carierei sale, maestrul a colaborat mult cu Formația „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, în România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie ș. a.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.

Maestrul s-a stins din viață pe 12 februarie, fiind necruțat de boală. Pe 23 februarie acesta urma să împlinească 63 de ani. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: