O echipă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, compusă din 56 de salvatori și pompieri cu 12 unități de tehnică, vor participa la Exercițiul internațional de teren pe scară largă „TbiEX Georgia – 2023”. Exercițiul se va desfășura în perioada 10 – 21 iunie 2023 în orașul Tbilisi, Georgia.
Aplicațiile sunt organizate în cadrul Programului în domeniul prevenirii, pregătirii și reacționării la dezastrele naturale și antropogene în zona de est (PPRD EAST-3). Scenariul exercițiului prevede instruirea și perfecționarea pompierilor din Republica Moldova în domeniul lichidării incendiilor forestiere cu ajutorul tehnicii specializate de intervenție.
În cadrului instructajului, cei 56 de angajați ai Inspectoratului au fost încurajați de Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel Alexandru Oprea, care a subliniat importanța participării echipei la acest exercițiu, menționând că salvatorii reprezintă Republica Moldova într-o aplicație de amploare unde vor fi testate și exersate capacitățile țării noastre în gestionarea și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale, iar prin aceste antrenamente se fortifică capabilitățile de intervenție la standarde europene.
Pe 10 iunie, echipa IGSU au pornit pe cale terestră, spre Georgia, unde vor participa la aplicații de nivel tactic, operațional și strategic, în vederea reacționării operative la lichidarea situațiilor de urgență majore cu caracter natural.
Misiunea pompierilor moldoveni este de a interveni în diverse situații simulate în zonele afectate de foc, în vederea perfecționării tehnicilor de intervenție în lichidarea incendiilor forestiere pe suprafețe extinse. Astfel, scenariul exercițiul conține o serie de acțiuni simulate care sunt provocate de incendii masive izbucnite în zonele forestiere, ca urmare a lipsei precipitațiilor și temperaturilor ridicate pe parcursul anului. Totodată, incendiile izbucnite provoacă riscul accidentelor cu caracter CBRN.
Situația creată prevede că autoritățile și forțele de intervenție, inclusiv cele naționale, sunt depășite de amploarea situației și solicită sprijin prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru gestionarea acesteia, întrucât are un impact major asupra populației, infrastructurii și securității.
După activarea Mecanismului Protecție Civilă al Uniunii Europene a fost solicitată asistența internațională a echipelor specializate de pompieri și salvatori. În acest sens, în sprijinul țării afectate au intervenit echipele de pompieri din Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Ucraina, Italia și Suedia.
Pe parcursul aplicațiilor participanții vor conlucra cu specialiști și reprezentanți ai echipei Protecție Civilă a Uniunii Europene, care va avea rolul de a gestiona și coordona acțiunile forțelor și mijloacelor internaționale antrenate în exercițiu.
Exercițiul oferă oportunitatea exersării capacităților pompierilor moldoveni la nivelul standardelor europene, în vederea participării în misiuni internaționale de lichidare a situațiilor excepționale cu caracter natural, cum ar fi incendiile forestiere cu impact CBRN.
Participarea echipei IGSU la Exercițiul regional de teren pe scară largă „TbiEX Georgia – 2023” face parte din șirul de acțiuni prin care salvatorii și pompierii din Republica Moldova se pregătesc să adere la Mecanismul de Protecție Civilă al UE.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!