Andrei Mardari/NewsMaker

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a înregistrat un proiect de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei (DOC)

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a înregistrat un proiect de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Autorul inițiativei este deputatul Denis Ulanov.

„Începând cu anul 2021, în Republica Moldova nu se va mai aplica uzanța de a folosi orarul de vară și modificarea orei sezoniere în luna  martie și luna octombrie a fiecărui an. Ora locală în Republica Moldova se stabilește UTC/GMT +03:00”, se arată în proiectul de lege.

Deputatul a argumentat că, la nivel mondial, mai mult de jumătate din state nu folosesc un orar special de vară și nu modifică ora (125 din 192).  În statele care utilizează schimbarea sezonieră a orei deja sunt pornite procese complexe de modificare a legislației și renunțare la această practică. În ultimii ani, tendința de a nu mai folosi orarul de vară este una răspândită pe larg, în lista statelor regăsindu-se Federația Rusă, China, India, Brazilia, Argentina, Turcia, Egipt, Georgia, Armenia, Azerbaijan.

***

În luna martie 2019, deputaţii europeni au votat pentru renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard).

Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.

Ultima oară, în țara noastră, ora s-a schimbat pe 28 martie 2021. Următoarea dată, ceasurile ar urma să fie date cu o oră în urmă, pe 31 octombrie 2021, la ora 3:00.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: