Fracțiunea Partidului „ȘOR” a înregistrat un proiect de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei (DOC)
Full Article 2 minutes read

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a înregistrat un proiect de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei (DOC)

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a înregistrat un proiect de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Autorul inițiativei este deputatul Denis Ulanov.

„Începând cu anul 2021, în Republica Moldova nu se va mai aplica uzanța de a folosi orarul de vară și modificarea orei sezoniere în luna  martie și luna octombrie a fiecărui an. Ora locală în Republica Moldova se stabilește UTC/GMT +03:00”, se arată în proiectul de lege.

Deputatul a argumentat că, la nivel mondial, mai mult de jumătate din state nu folosesc un orar special de vară și nu modifică ora (125 din 192).  În statele care utilizează schimbarea sezonieră a orei deja sunt pornite procese complexe de modificare a legislației și renunțare la această practică. În ultimii ani, tendința de a nu mai folosi orarul de vară este una răspândită pe larg, în lista statelor regăsindu-se Federația Rusă, China, India, Brazilia, Argentina, Turcia, Egipt, Georgia, Armenia, Azerbaijan.

***

În luna martie 2019, deputaţii europeni au votat pentru renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard).

Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.

Ultima oară, în țara noastră, ora s-a schimbat pe 28 martie 2021. Următoarea dată, ceasurile ar urma să fie date cu o oră în urmă, pe 31 octombrie 2021, la ora 3:00.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: