Franța introduce carantină națională. Cum vor putea vota moldovenii la alegerile din 1 noiembrie?
Full Article 3 minutes read

Franța introduce carantină națională. Cum vor putea vota moldovenii la alegerile din 1 noiembrie?

Franța introduce carantină națională din cauza pandemiei de COVID-19. Regimul special va intra în vigoare pe 30 octombrie, la ora 00:00 și va fi valabil până pe 1 decembrie. Anunțul a fost făcut în seara de 28 octombrie de către președintele Emmanuel Macron, într-o adresare națională televizată. Ambasada Republicii Moldova la Paris a publicat precizări pentru moldovenii care își doresc să voteze în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

Potrivit noilor prevederi, cetățenii sunt îndemnați să stea acasă și să își părăsească locuințele doar ca să meargă la serviciu, după cumpărăturile de primă necesitate sau în vizite la rude. Spre deosebire de carantina instituită primăvara trecută, grădinițele și școlile vor rămâne deschise. Studenților li se va propune educația la distanță. Rămân deschise azilurile pentru bătrâni, iar vizitele se vor efectua cu respectarea strictă a măsurilor sanitare.

„Coronavirusul ne-a luat prin surprindere pe noi toți, cei din Europa. Unele state, precum Spania, Irlanda, Țările de Jos au adoptat măsuri dure înaintea noastră. Dar oricum suntem toți în aceeași situație: ne-a lovit al doilea val, care după cum presupunem, se va dovedi și mai dur și cu un număr mai mare de decese decât primul”, a declarat Emmanuel Macron, care a subliniat că „economia nu trebuie nici să se oprească, nici să fie distrusă”.

Instituțiile de stat, uzinele și întreprinderile agricole își vor continua activitatea, iar cele care vor fi nevoite să o sisteze vor primi compensații parțiale, a mai anunțat liderul de la Paris.

Mai multe detalii despre noile măsuri, dar și situația din spitalele franceze vor fi oferite joi seară de către premierul Franței, Jean Castex. Dacă situația se va îmbunătăți, peste două săptămâni, o parte dintre restricții ar putea fi ridicate.

Cum vor putea vota moldovenii pe 1 noiembrie?

În contextul instituirii carantinei naționale în Franța, Ambasada Republicii Moldova de la Paris a publicat o serie de recomandări pentru cetățenii Republicii Moldova care își doresc să își exercite dreptul la vot pe 1 noiembrie, ziua alegerilor prezidențiale.

În contextul restricțiilor de circulație anunțate de guvernul francez, pentru deplasarea la secțiile de votare deschise pe teritoriul Franței, cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie în posesia următoarelor 2 documente (este obligatorie deținerea ambelor formulare):

1. Justificativul de deplasare (formatul francez), completat și semnat, care poate fi descărcat de pe pagina: https://www.interieur.gouv.fr/…/Attestations-de-deplacement…

2. Scrisoarea de confirmare din partea Ambasadei Republicii Moldova în Franța, prezentată mai jos, cu completarea datelor de către fiecare alegător.

În ultimele 24 de ore, în Franța au fost înregistrate 36 437 de noi infectări cu COVID-19, iar 244 de oameni au murit. De la începutul pandemiei, în această țară, s-au infectat 1 235 132 de persoane, iar 35 785 au murit.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: