Pe mâinile multor politicieni, funcționari și oameni de afaceri din Moldova pot fi observate aceleași brățări de culoare neagră. O asemenea brățară are, de exemplu, președintele Igor Dodon, directorul „Termoelectrica” Veaceslav Eni, ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu, fostul consilier al premierului Vitalie Dragancea. NM a decis să afle, ce înseamnă aceste șnururi.
Acum câteva săptămâni, mulți au observat o brățară de culoare neagră pe mâna președintelui. Dodon a plecat cu ea, de exemplu, la Parada Victoriei de la Moscova.
‼️Внимание вопрос: что у президента на руке?📍фенечка;📍браслет от сглаза и порчи;📍оберег от коронавируса;— ваш…
Posted by NewsMaker.md on Tuesday, 23 June 2020
O brățară similară a purtat și continuă să poarte Evghenii Șevciuk, fostul lider al Transnistriei. Apropo, el este un mare amator de diferite brățări și le poartă pe ambele mâini.
Și unii membri ai cabinetului de miniștri de la noi poartă astfel de brățări. De exemplu, ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu.
Și Ion Perju, ministrul agriculturii, are o brățară asemănătoare.
Și la Vitalie Dragancea, fostul consilier al prim-ministrului. El poartă brățara alături de ceas.
Posted by Consiliul Raional Drochia on Thursday, 21 March 2019
Și deputații sunt în trend. Iată o asemenea brățară pe mâna socialistului Grigore Novac.
O astfel de brățară are și Veaceslav Eni, directorul „Termoelectrica”.
Ce înseamnă aceste brățări?
Aceste komboskini (κομποσκοίνι – în greacă, „kombos” – „nod” și „skini” – „șnur”) sau metaniere, sunt un fel de șirag alcătuit dintr-o serie de noduri, confecționate din ață neagră, de către călugării de pe muntele Athos din Grecia. Sunt utilizate în scopuri religioase. Călugării de pe Athos le poartă pe mână. Ceilalți folosesc aceste metaniere ca simbol de apropiere de Athos. Deci, le poartă persoanele care au vizitat muntele Athos sau cei care împărtășesc valorile călugărilor care trăiesc acolo.
Politicienilor și oamenilor de afaceri din Moldova (și nu numai) le place să viziteze Athos. Președintele Igor Dodon, de exemplu, a fost acolo de patru ori, din 2017 până în 2019. Și chiar a instituit acolo organizația internațională „Prietenii Ortodoxiei” pentru a combate „virusul ateismului și materialismului mondial” și și-a exprimat intenția de a inaugura pe muntele Athos un monument al lui Ștefan cel Mare.