bloguvern.md

„Frauda bancară”: Un episod din dosar a fost expediat în instanța de judecată. Trei persoane – acuzate de spălare de bani în proporții deosebit de mari

Un episod din cadrul dosarului penal, denumit generic „Frauda bancară”, a fost expediat în instanța de judecată. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în dosar sunt vizate trei persoane, acuzate de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

Prin urmare, cele trei persoane vizate supra, împreună cu alte persoane au simulat încheierea unui contract de investiții în reconstrucția și restaurarea unui bun imobil cu Banca de Economii.

Prin metoda în cauză, au sustras cca 32 mln lei din banii aflați la dispoziția băncii comerciale nominalizate.

Condițiile contractuale au fost incluse în așa fel, încât să dezavantajeze economic Banca de Economii, iar compania care urma să realizeze reconstrucția și restaurarea bunului imobil, care se presupune că urma să fie noul sediu BEM, nici nu dispunea de actele permisive necesare.

Procuratura Anticorupție afirmă că fapta de sustragere s-a realizat în ultima săptămână a lunii noiembrie 2014, iar ultima tranșă de bani a fost sustrasă, chiar în ziua în care a fost instituită administrarea specială la Banca de Economii, respectiv banii fiind spălați pe parcursul anului 2015.

„Ulterior banii au fost spălați și integrați în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor țări. Astfel, banii spălați au fost utilizați în scopuri personale de către membrii organizației criminale, inclusiv o parte au fost amestecați cu alte surse sustrase din BEM și utilizați pentru procurarea unui avion”, precizează Procuratura.

Menționăm că, BEM a reușit să recupereze doar circa 6 mln lei din suma sustrasă.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: