FT: Gazpromul condiționează politic încheierea contractului pentru gazul livrat în Moldova. Reacția Kremlinului
Full Article 2 minutes read

FT: Gazpromul condiționează politic încheierea contractului pentru gazul livrat în Moldova. Reacția Kremlinului

Portalul britanic Financial Times susține că, în cadrul negocierilor cu partea moldovenească, concernul „Gazprom” ar fi impus anumite condiționalități politice, în schimbul oferirii unui preț mai avantajos în contractul pentru furnizarea gazului. Mai exact, ar fi vorba despre anumite amendamente în acordul de liber schimb cu UE și amânarea celui de-al treilea pachet energetic. Gazprom și Kremlinul au negat informația. Reprezentanții Ministerului Infrastructurii au menționat că un răspuns la acest subiect îl va oferi vicepremierul Andrei Spînu, la finalul negocierilor care se desfășoară, pe 27 octombrie, la Sankt Petersburg.

Jurnaliștii britanici au publicat un nou articol pe tema negocierilor dintre partea moldovenească și cea rusească pentru noul acord de furnizare a gazelor. Potrivit FT, Gazprom ar fi propus o reducere considerabilă a prețului, în schimbul anumitor cedări din partea Chișinăului, în ceea ce privește acordurile cu UE. Ar fi vorba, mai exact, de acordul de liber schimb și de implementarea celui de-al treilea pachet energetic, menit să liberalizeze piața gazelor și să întărească concurența în acest domeniu.

Pe de altă parte, portalul «Коммерсант» scrie că Gazprom a negat informația și a declarat că „poartă negocieri exclusiv în condiții economice”. „Nu considerăm corect să comentăm acordurile Moldovei cu alți furnizori”, au răspuns reprezentanții concernului rus.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat, în cadrul unei conferințe de presă din 27 octombrie, că negocierile dintre cele două părți poartă „un caracter exclusiv economic”.

„Niciun moment politic nu este și nici nu poate fi. Există negocieri exclusiv comerciale. Există cerere – este propunere comercială, este propusă o reducere, este de asemenea problema datoriei acumulate. Toate poartă un caracter comercial, nicio politizare nu este și nu poate fi”, a subliniat Peskov, citat de TASS.

NM nu a reușit să obțină un comentariu din partea șefului „Moldovagaz” Vadim Ceban la acest subiect. Iar reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au menționat că subiectul va fi comentat de către ministrul Andrei Spînu, la întoarcerea de la Sankt Petersburg, unde a plecat pentru a se întâlni cu directorul Gazprom, Alexei Miller.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: