Pe 7 mai, seara, cardinalii adunați la conclav în Capela Sixtină de la Vatican au desfășurat prima rundă de vot pentru candidaturile la postul de lider al Bisericii Romano-Catolice. După trei ore, din hornul de pe acoperișul capelei a ieșit fum negru, semn că nu s-a reușit încă alegerea pontifului, scrie BBC News.
Pentru alegerea papei este necesară o majoritate de două treimi din voturi, adică cel puțin 89 de voturi. În total, la conclav participă 133 de cardinali din întreaga lume.
În fiecare zi pot avea loc până la patru runde de vot, a anunțat Vaticanul. Următoarea rundă este programată pentru dimineața zilei de 8 mai.
Fumul alb care iese din hornul Capelei Sixtine, însoțit de sunetul clopotelor, anunță alegerea noului papă.
De obicei, noul pontif apare la balconul care dă spre Piața Sfântul Petru, în decurs de o oră după alegerea sa. Pe 7 mai, seara, în piață se adunaseră mii de credincioși care așteptau apariția sa.
Cardinalii s-au adunat pentru a participa la conclavul convocat după moartea Papei Francisc, pe 21 aprilie. De-a lungul istoriei, conclavurile au durat de la câteva zile până la câteva luni — în funcție de gradul de dezacord privind candidații la postul de lider al Bisericii Romano-Catolice. În ultimii ani, procesul a durat mai puțin timp — două conclave anterioare din 2005 și 2013 au durat câte două zile. Actualul conclav este cel mai mare din istorie. Colegiul cardinalilor numără 252 de membri, însă doar cardinalii cu vârsta sub 80 de ani pot vota.
În total sunt 135 de cardinali, dar doi nu au putut participa la vot din motive de sănătate. Cel mai tânăr participant la conclav a fost episcopul de Melbourne, de origine ucraineană, Mikola Bîciok, în vârstă de 45 de ani.
În timpul conclavului, legătura cardinalilor cu lumea exterioară este exclusă, iar aceștia se află practic în izolare în Capela Sixtină până când vor alege pontiful. Toate încăperile interioare, unde cardinalii se adună, trăiesc și iau masa, au fost inspectate pentru a verifica prezența microfoanelor și altor dispozitive electronice — votul are loc într-un regim de strictă confidențialitate.