Funcție nouă pentru candidatul PAS, după ce a ratat șefia Primăriei Durlești. Va avea un salariu de circa 70 de mii de lei și va conduce o întreprindere de stat

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al orașului Durlești, Oleg Popșoi, a fost numit în funcția de administrator al Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MoldATSA”, scrie Ziarul de Gardă.

Întreprinderea a informat vineri, 22 decembrie, că începând cu data de 18 decembrie a încetat contractul individual de muncă al administratorului Veaceslav Frunze și, prin ordinul emis de către Agenția Proprietății Publice, din aceeași zi,  a fost desemnat în funcția de administrator interimar al Î.S. „MoldATSA”, Oleg Popșoi.

Ultimul conducător al companiei de stat a încasat lunar, în 2022, un salariu de circa 70 de mii de lei.

Contactat de ZdG în contextul zvonurilor despre relația de rudenie pe care ar avea-o cu vicepreședintele Parlamentului și PAS Mihai Popșoi, Oleg Popșoi a declarat că „pe linie de partid a discutat de două ori” cu acesta și că „poate cineva dintre rude, cumva îndepărtat, (…) undeva se regăsește ceva sânge comun”. „Cu siguranță nu suntem verișori. Nu suntem frați, cumetri, nănași. Am discutat doar de două ori”, a spus Popșoi.

Reprezentanții Agenției Proprietății Publice (APP), care deține întreprinderea, au transmis că candidatul PAS la alegeri a fost selectat „din resursele umane cu rezervă de angajare”.

„Contractul a fost încetat din 18.12.23, la inițiativa fondatorului – APP, în urma unui control și în baza propunerilor Consiliului de administrație. Componenta consiliului este afișată pe site-ul MoldATSA. Oleg Popșoi a fost identificat de către APP din resursele umane cu rezervă de angajare și este numit director interimar din 18.12.23, până la organizarea unui concurs, despre care APP va comunica public”, a răspuns comunicatorul APP Ghenadie Vasilache pentru sursa citată.

***

Oleg Popșoi deține funcția de consilier local la Durlești, unde a fost ales la alegerile din 2019 pe lista Blocului „ACUM”, format din Platforma DA și PAS. Conform platformei Primăria Mea, acesta a fost membru al comisiei arhitectură, urbanism și relații funciare al Consiliului local.

Aceeași sursă menționează că pe lângă funcția de consilier local, Popșoi este antreprenor în domeniul construcțiilor de șase ani. Acesta deține din 2017, împreună cu un partener, compania „Everest-Construct”. Totuși, compania nu a fost inclusă în declarația de avere patru ani la rând, deși avea obligația să declare afacerile în care deține cote-părți. Firma se ocupă de construcția caselor la comandă, atât în Durlești, cât și în afara orașului, mai notează Primăria Mea.

În ultima sa declarație de avere și interese personale pentru anul 2022, depusă pe 14 decembrie 2023, la începutul noului mandat de consilier local, Popșoi nu a declarat niciun venit, niciun teren sau locuință și niciun autoturism. De cealaltă parte, într-o altă declarație completată în aceeași zi, de renunțare la mandat, familia Popșoi a declarat în 2023 venituri de peste 2 milioane de lei din vânzarea a două automobile și alte patru contracte de vânzare-cumpărare, dar și indemnizații de circa 300 de mii de lei.

La alegerile pentru funcția de primar al orașului Durlești, candidatul PAS a pierdut în fața candidatei partidului Coaliția pentru Unitate şi Bunăstare (CUB). În turul doi de scrutin, Popșoi a fost votat de circa 3 300 de locuitori, adică 46.4%.

Veaceslav Frunze a ocupat funcția de administrator interimar din septembrie 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PIB-ul R. Moldova a scăzut cu 1,2% în acest an? Ministra Economiei: „încă nu e totul spus”

Ministra Economiei, Doina Nistor, a explicat, în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы», cauzele scăderii Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova cu 1,2% în primul trimestru al anului 2025, subliniind totodată perspectivele de redresare economică în a doua jumătate a anului.

Potrivit ministrei, descreșterea PIB-ului este cauzată în principal de deficitul balanței comerciale, determinat de scăderea exportului de bunuri. „Creșterea pe palierul exportului de servicii nu a compensat această scădere a exportului de bunuri”, a explicat Nistor, adăugând că „încă nu e totul spus pentru anul 2025”.

Nistor a atras atenția asupra contextului global incert care influențează economia Moldovei: „Suntem într-o situație absolut volatilă, nu doar la nivel de Moldova, dar la nivel de întregul glob. Avem foarte multe incertitudini, avem conflict armat, avem războiul tarifelor, care bineînțeles că influențează și situația economică din Republica Moldova.”

Doina Nistor a menționat și alți factori interni care au contribuit la diminuarea PIB-ului, printre care reducerea reexporturilor, afectarea agriculturii de secetă și stagnarea industriei auto: „Noi am avut un pic de reexporturi de combustibil mineral când a început războiul din Ucraina. Această necesitate deja dispare pentru că se rearanjează lanțurile logistice la direct către Ucraina. Doi, avem agricultura. Anul trecut a avut secetă care ne-a tăiat și din PIB-ul agricol. Trei, avem, noi suntem ca economie integrați în lanțurile valorice europene, de exemplu, domeniul de automotive care este unul dominant în economia națională, acum stagnează pentru că este în dificultate și industria de automotive din Europa și se reinventează acum și vedem mai puține comenzi spre investitorii care sunt prezenți aici în Republica Moldova.”

Întrebată dacă economia se dezvoltă sau stagnează, ministra a subliniat că „trebuie să abordăm economia din două perspective”, invocând atât provocările macroeconomice externe, cât și dinamica investițională pozitivă.

„Vedem semnale pozitive în economie,  în special acolo unde vine vorba despre investiții. Noi vedem că sectorul real al economiei, companiile investesc, sunt cinci trimestre la rând când oamenii de afaceri au investit tot mai mult în afacerile proprii. Și asta este un semnal foarte pozitiv. Asta înseamnă că antreprenorii doresc să-și dezvolte afacerea și investesc. Noi vedem o creștere a creditelor investiționale, creditelor mai mari de 5 ani, ceea ce înseamnă că ei investesc în utilaje, ei investesc în noi tehnologii, vor fi mai productivi și vor fi mai competitivi.  Și la fel vedem o creștere a salariului real, nominal și real în economie. Anul trecut am avut creșterea  alariului mediu 14% și anul acesta, în primul trimestru, vedem  o creștere a salariului cu 2-3%. Asta va continua, cred că, până la sfârșitul anului”, a subliniat ministra.

Referitor la o posibilă revizuire a prognozei de creștere economică, ministra a spus că aceasta nu a fost încă actualizată, întrucât sunt așteptate date mai clare privind sectorul serviciilor, recolta agricolă și impactul investițiilor publice. Ea a menționat că, în ciuda înghețurilor de la începutul anului, „roada pentru anumite categorii de culturi agricole se arată a fi foarte pozitivă”, în special pentru cerealiere, care reprezintă aproximativ 75% din producția agricolă totală.

Totodată, ministra a amintit de planul de creștere și pachetul de sprijin în valoare de 1,9 miliarde de euro, menit să accelereze investițiile publice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: