parlament.md

Funcționarii publici ar putea fi obligați să ofere informații și în rusă. Socialiștii au înregistrat un proiect în parlament (DOC)

La solicitare, funcționarii publici vor trebui să le ofere sau să asigure traducere cetățenilor informații în limba rusă, să primească cereri în rusă și să vorbească în limba rusă, dacă asta o cere cetățeanul. Cel puțin asta prevede un proiect de lege elaborat de trei deputați socialiști. Potrivit autorilor, scopul proiectului este protejarea și asigurarea funcționării limbi ruse pe teritoriul R. Moldova.

Astfel, proiectul prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului, transmite tv8.md

De asemenea, funcționarii publici vor fi obligați, la solicitare, să asigură traducerea în limba rusă, să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea, iar pentru actele, prezentate în alte limbi se anexează traducerea în limba de stat.

Totodată, potrivit proiectului, conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei Legi conform legislației în vigoare.

Autorii, deputații Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Andrian Lebedinschi, spun că condițiile ce au impus elaborarea proiectului dat sunt schimbările cadrului legislativ din domeniul lingvistic.

Precizăm că unul dintre autori, Andrian Lebdenschi deține și cetățenie română. Acesta a primit-o în 2002, iar potrivit lui, nu a renunțat la ea pentru că nu dispune de timp. În cadrul dezbaterilor din 2019 de la postul de televiziune tv8, Lebedinschi a susținut că nu utilizează cetățenia română.

Anterior, în campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, pe atunci liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat și a dat asigurări că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta.

Proiectul a fost înregistrat în Parlament la 23 noiembrie curent și a fost trimis deputaților spre avizare.

La 17 noiembrie, Consiliul Republican al PSRM a avut o ședință, după care a fost emisă o declarație în care, socialiștii au anunțat că au luat mai multe decizii importante printre care și decizia ca fracțiunea parlamentară a socialiștilor să insiste ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: