Fundația OK și Fagura colaborează pentru promovarea educației financiare în Moldova

Un nou parteneriat și noi oportunități de cooperare pentru promovarea educației financiare în rândul tinerilor și adulților din țara noastră. Fundația «OK» și FAGURA au semnat un acord de colaborare, care dă posibilitatea celor două instituții să-și unească eforturile pentru creșterea gradului de alfabetizare financiară a cetățenilor și utilizarea responsabilă a instrumentelor financiare.

Misiunea Fundației «OK» este de a de a contribui la schimbarea perspectivei generațiilor asupra gestionării banilor, prin implementarea proiectelor și programelor de educație financiară dedicate copiilor, tinerilor si adulților. Misiunea Fagura este să dezvolte un community digital bank pentru generația millennial și urmașii lor pentru a investi, împrumuta și transfera bani instant.

Misiunile noastre se completează reciproc, iar cu efort comun vom reuși să schimbăm perspectiva financiară a cetățenilor. Cu o viziune autentică, diferită de alte produse educaționale similare pe piața locală, programele Fundației sunt despre bani și despre investiții în interacțiuni oneste și curajoase, susținute explicit și cu pasiune de traineri.

Gestionarea resurselor financiare cu responsabilitate, având la dispoziție instrumente financiare și de investiții, cunoștințe și insight-uri utile, îi vor ajuta pe tineri să-și asigure un viitor financiar echilibrat și confortabil.

Suntem onorați de fiecare parteneriat semnat, asemenea colaborări ne inspiră și ne ambiționează să dezvoltăm programele de educație financiară și să depunem efortul necesar pentru a ajunge în toată țara.

Fundația pentru Educație Financiară «OK» este o organizație neguvernamentală, non-profit și apolitică, care își propune să contribuie la creșterea gradului de educație financiară a populației. Fundația a fost creată la data de 5 decembrie 2019, sub patronajul OTP Bank S. A., oferind programe gratuite și adaptate pentru toate categoriile de vârstă. În cei trei ani de activitate, peste 8000 de copii, tineri și adulți au parcurs programele Fundației, în cadrul celor peste 40 de parteneriate naționale și internaționale, în peste 32 de localități ale Moldovei. În cadrul concursului național «Marca Anului», Fundația «OK» a fost premiată cu Mercuriul de aur, pentru Responsabilitate Socială.
Fagura. com a fost lansată în mai 2019 și este prima platformă investiții alternative în împrumuturi, înregistrată în Estonia și testată în R. Moldova, cu un scoring automatizat ce permite luarea deciziilor în mai puțin de 1 secundă. Platforma a fost premiată în domeniul Fintech la mai multe evenimente naționale și regionale: Top 3 best FinTechs, 2019 (România), Brandul anului în FinTech, 2020 și 2021 (Moldova), Startup-ul cu cel mai mare impact, 2020 (Moldova), dar și câștigători ai Acceleratorului InnovX BCR (2022), The Next 100 Global Companies (by Global Banking & Finance Review) sau premianți la Euro-Asian Startup Awards 2022.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Igor Cecan/NM

R. Moldova a înregistrat progrese în justiție și combaterea corupției: Raport OCDE

Republica Moldova a înregistrat progrese în domeniul justiției și combaterii corupției. Este concluzia Raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, adoptat în cadrul reuniunii plenare a Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, raportul confirmă îmbunătățiri în perioada 2023–2024 în domenii precum: politici anti-corupție (+9,9 puncte), protecția avertizorilor de integritate (+16,8 puncte), integritate în achizițiile publice (+14 puncte), independența sistemului judecătoresc (+6,1 puncte) și independența procuraturii (+7,6 puncte).

„În ultimii ani, s-a muncit mult pentru a curăța justiția de corupție, iar primele rezultate sunt deja vizibile. Vom continua reformele din domeniul justiției pentru ca fiecare cetățean să poată avea încredere că dreptatea funcționează pentru toți, iar legea este aceeași pentru fiecare”, a spus viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

(VIDEO) „Doi pentru justiție, nouă pentru sine”: deputații și-au evaluat activitatea la sfârșitul mandatului

Deputații celui de-al unsprezecelea mandat și-au încheiat activitatea și se pregătesc pentru noi alegeri. În așteptarea verdictului alegătorilor, reporteri NewsMaker Corina Malcoci a întrebat parlamentarii cum își evaluează propriile performanțe. Unii au evitat răspunsurile directe, invocând viitoarele scrutinuri. Alții au fost mai sinceri: socialiștii au deplâns faptul că doar câteva dintre sute de inițiative propuse au fost adoptate, acordându-și note modeste. Grigore Novaс, de exemplu, a acordat nota „2” pentru reformele în justiție, educație și domeniul social, în timp ce Bogdan Țîrdea a acordat ironic nota „9”. Reprezentanții PAS susțin că au obținut rezultate tangibile: inițiativele lor aduc roade, mai ales în domeniile social și muncă. Olesea Stamate a recunoscut atât realizări, cât și greșeli, iar Iulia Dascălu a evidențiat legea privind protecția animalelor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a lăudat rapiditatea activității legislative și a subliniat contribuții în toate domeniile cheie – de la justiție până la educație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

(VIDEO) Fără cuști și zăbrele: cum Grădina Zoologică din Chișinău schimbă condițiile de viață ale leilor

În Grădina Zoologică din Chișinău se construiește un țarc modern pentru lei – 15 arii cu geam panoramic și granit mărunțit în loc de zăbrele. Aici va fi mutat un grup de patru lei care trăiesc deja în grădină zoologică. Proiectul costă peste 4 milioane de lei și urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului. Grădina Zoologică are în plan și achiziții noi: în curând vor sosi animale suplimentare, inclusiv jderi exotici. Dar nici măcar un țarc perfect proiectat nu îi satisface întotdeauna pe „locatari” – urșii aduși vara trecută și-au „amenajat” singuri teritoriul, smulgând pădurea tânără de pini proaspăt plantați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: