Furculiță, „curat” în fața legii? Curtea de Apel anulează actul emis de ANI prin care socialistul a fost prins cu avere nejustificată
Full Article 2 minutes read

Furculiță, „curat” în fața legii? Curtea de Apel anulează actul emis de ANI prin care socialistul a fost prins cu avere nejustificată

Socialistul Corneliu Furculiță a obținut câștig de cauză în litigiul împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a inițiat controlul averii sale. Magistrații Curții de Apel Chișinău au decis să anuleze actul emis în aprilie 2023 de ANI pe numele parlamentarului, prin care a constatat o diferență substanțială, în mărime de peste 8 milioane de lei, între veniturile obținute și cheltuielile raportate de deputatul socialist în perioada 2017-2018.

Potrivit deciziei din 24 iulie, hotărârea este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile de la pronunțare.

Amintim că ANI a constat, pe 28 aprilie, curent, existența unei diferențe substanțiale nejustificate între veniturile obținute de deputatul BCS Corneliu Furculiță și cheltuielile acestuia din perioada 2017-2018. Cifra se ridică la peste opt milioane de lei, a precizat atunci ANI. Autoritatea anunța că, în perioada menționată, alesul poporului ar fi rambursat mai multe împrumuturi societății sale comerciale, de care nu a beneficiat de facto. La fel, potrivit ANI, acesta nu ar fi declarat patru împrumuturi contractate, dar nerambursate în perioada declarării, precum și bunul imobil aflat în construcție. Totodată, a fost stabilit că deputatul ar fi declarat eronat economiile în numerar, or, potrivit rezultatelor controlului averii acesta nu avea cum să dispună de mijloacele bănești declarate.

De menționat că, pentru prima dată, controlul averii deputatului socialist Corneliu Furculiță a fost inițiat la 2 octombrie 2020, urmare a unei sesizări depuse de fostul deputat Iurie Reniță la Autoritatea Națională de Integritate. Dosarul de control a fost redistribuit unui alt inspector de integritate, după ce anterior ANI a refuzat să inițieze un control al averii și al intereselor personale în privința deputatului din „lipsa bănuielii rezonabile privind încălcarea regimului juridic”. Se întâmpla după ce, pe 23 iulie 2020, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, a sesizat ANI și Procuratura Generală sub aspectul pretinselor neconcordanțe şi omisiuni în declarațiile de avere şi venituri ale deputatului Corneliu Furculiță.

Reamintim în acest context că deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Corneliu Furculiță, a fost învinuit, în august 2022, într-un dosar penal pornit pe faptul îmbogățirii ilicite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: