„Găgăuzia este puternică” vs „Trăiască Moldova și Țara Românească”. Protest și contra-protest la Curtea Constituțională
Full Article 2 minutes read

„Găgăuzia este puternică” vs „Trăiască Moldova și Țara Românească”. Protest și contra-protest la Curtea Constituțională

Protest și contra-protest astăzi, 22 februarie, la Curtea Constituțională. Manifestațiile au început în timp ce Înalta Curte a reluat examinarea sesizărilor depuse de autoritățile de la Comrat împotriva modificării Codului fiscal, care prevede restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei. „Găgăuzia este puternică” a scandat mulțimea adunată în fața CC, pe fundalul „Trăiască, trăiască, Moldova, Ardealul și Țara Românească” – scandat de contra-protestatari.

„Reprezentanții autorităților găgăuze și experții independenți au demonstrat că amendamentele introduse de PAS și semnate de Sandu încalcă principiul repartizării echitabile a fondurilor bugetare și discriminează locuitorii din Găgăuzia. Scopul PAS este să pedepsească locuitori din Găgăuzia care nu votează pentru partidul aflat la putere. (…) Înțelegem presiunea care se face astăzi asupra Curții Constituționale. (…) Găgăuzii au ieșit astăzi la un miting în masă în fața instanței, pentru că noi credem în statul de drept”, a scris bașcana Evghenia Guțul pe rețelele de socializare.

Guvernatoarea autonomiei a spus că se așteptă ca judecătorii Înaltei Curți „să-și îndeplinească înalta misiune pe care le-a încredințat-o poporul din Moldova”.

***

Precizăm că legea care completează articolul 6 din Codul Fiscal și prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda înainte, a fost adoptată de Parlament și, ulterior, promulgată de președinta Maia Sandu în octombrie 2023. Legea mai prevede că în cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Autoritățile din Găgăuzia au calificat legea ca fiind „anti-găgăuză” și „o discriminare pe criterii naționale”, adăugând că aceasta va aduce pierderi anuale de $8 milioane pentru veniturile Găgăuziei. În acest context, bașcana Evghenia Guțul, care este susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, și președintele APG, Dmitrii Costantinov, au expediat, în ianuarie, o scrisoare Delegației UE și ambasadelor Turciei, Rusiei, României, SUA și Bulgariei în Moldova în care le cer să acorde asistență financiară pentru a acoperi „deficitul” bugetar al Găgăuziei. Nici Guvernul, nici ambasadele străine, nu au comentat adresarea conducerii Găgăuziei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: