Găgăuzia mai visează să se autoproclame „republică“? În decembrie va avea loc Congresul deputaților de toate nivelurile
Full Article 4 minutes read

Găgăuzia mai visează să se autoproclame „republică“? În decembrie va avea loc Congresul deputaților de toate nivelurile

Pe 9 decembrie, în Găgăuzia va avea loc un Congres al deputaților de toate nivelurile, scrie gagauzinfo.md. Potrivit activistului civic Ivan Kîlicik, „autoritățile Moldovei nu-l recunosc nici pe bașcan și nici pe președintele Adunării Populare” și acest lucru ar spune că autoritățile nu recunosc nici autonomia și nici locuitorii săi. Iar Mihail Vlah, adjunctul bașcanului, a spus că până pe 9 decembrie vor fi vizitate toate satele din Găgăuzia și se va cere ca locuitorii să se unească în jurul unei idei. „Vor fi decizii concrete pentru autoritățile centrale”, a comunicat el. 

Astăzi nu putem sta deoparte. Trebuie să susținem autonomia, poporul nostru, bașcanul nostru și președintele Adunării. Autoritățile Republicii Moldova nu-l recunosc nici pe bașcan, și nici pe președintele Adunării Populare. Acest lucru spune că autoritățile nu recunosc nici autonomia, nici locuitorii”, a spus activistul civic Ivan Kîlicik.

Potrivit lui Mihail Vlah, consilierul bașcanului, acum oamenii din Găgăuzia trebuie să se unească în jurul unei idei.

Până pe 9 decembrie, noi – patrioții Găgăuziei – vom vizita toate satele. Ne vom duce la toți patrioții Găgăuziei și la toți care au întemeiat autonomia. Vom cere ca toți să participe, toți locuitorii să se unească în jurul acestei idei comune. Vor fi decizii clare, concrete, pentru autoritățile centrale”, a comunicat Vlah.

Potrivit sursei, Congresul deputaților de toate nivelurile a fost planificat pentru 9 septembrie. Evenimentul a fost amânat până după alegerile locale. În context amintim că în august, președintele Adunării Populare din Găgăuzia Dmitri Constantinov nu excludea că la congresul planificat pentru 9 septembrie, care a fost ulterior amânat, s-ar putea discuta inclusiv subiectul privind proclamarea autonomiei în Republica Găgăuzia. Mai amintim că fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr Liviu Vovc, actual – secretar general al partidului, a cerut Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale să fie inițiată o cauză penală cu privire la declarațiile lui Constantinov.

***

Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia.

Ulterior, bașcana a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală, după ce anterior a declarat pentru presa de la Moscova că s-ar putea să nu fie inclusă în componența Cabinetului de miniștri, din cauza faptului că face parte din echipa politicianului fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Tot atunci, Guțul a spus că numirea sa în componența echipei guvernamentale „este o chestiune secundară, care va rămâne pe conștiința Maiei Sandu”.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret prezidențial. Precizăm în acest context că precedenta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, aleasă în această funcție la 22 martie 2015, a fost inclusă în Guvern pe data de 15 aprilie a aceluiași an, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.

În septembrie, președinta Maia Sandu declara că nu se grăbește să o desemneze pe bașcana Găgăuziei în Guvern cel puțin nu până când Adunarea Populară a Găgăuziei nu va lua o decizie privind „echipa de vis” al lui Șor, propusă în funcții pentru fotolii în Comitetul Executiv din regiune. Președinta a negat că ar încălca, astfel, legea. De menționat că recent, Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat componența nominală a Comitetului Executiv propus de bașcanul autonomiei Evghenia Guțul.

Pe 26 septembrie, președinta Maia Sandu a reiterat că nu vede niciun motiv de ce să se grăbească în semnarea decretului prin care Evghenia Guțul va ajunge să se alăture echipei guvernamentale de la Chișinău. Potrivit șefei statului, sunt mai multe întrebări cu privire la noul bașcan, răspunsurile cărora sunt așteptate de la procurori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: