„Republica Găgăuzia” îi va aduce un proces penal? Denunț la PCCOCS după declarația președintelui legislativului de la Comrat
Full Article 2 minutes read

„Republica Găgăuzia” îi va aduce un proces penal? Denunț la PCCOCS după declarația președintelui legislativului de la Comrat

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Liviu Vovc, actual – secretar general al partidului, cere Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) să fie inițiată o cauză penală cu privire la declarațiile președintelui Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Dmitrii Constantinov. Cel din urmă a spus că pe 9 septembrie, la congresul deputaților și autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomie, ar putea fi discutat, inclusiv, subiectul privind proclamarea autonomiei în „republica Găgăuzia”. 

„Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, a declarat într-un interviu că la Congresul aleșilor locali din septembrie, va fi discutat subiectul creării unei „republici” pentru că acest lucru „este cerut de populație”. Autoritățile, dar mai ales deputații se fac că nu au văzut nimic. Unica reacție a fost din partea consilierei președintelui Parlamentului precum că „atenționează actorii politici că legislația curentă stabilește clar pedepse pentru promovarea separatismului”. Și? Chiar atât de iresponsabili să fie? Chiar nu s-a găsit niciunul din cei 63 de deputați care să sesizeze instituțiile de ordine cu privire la aceste afirmații?”, a scris Vovc, pe rețelele de socializare.

El a adăugat că a transmis un denunț în adresa PCCOCS cu solicitarea de a fi inițiată o cauză penală cu privire la declarațiile Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei.

„Atrag atenția că prin afirmațiile respective domnul Constantinov, în calitate de persoană publică, militează împotriva integrității teritoriale a Republicii Moldova, lucru care cade sub incidența art. 340prim alin. (3) Cod Penal”, a conchis Vovc.

***

Pe 9 septembrie, în Găgăuzia, va avea loc un nou congres al deputaților și autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomie. Șeful APG Dmitrii Constantinov nu exclude că în ședință ar putea fi discutat, inclusiv, subiectul privind proclamarea autonomiei în Republica Găgăuzia. Alesul local a făcut declarația pentru un post privat de televiziune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: