Gata cu salariile în plic? Inspectoratul de Stat al Muncii va avea mai multe pârghii
Full Article 3 minutes read

Gata cu salariile în plic? Inspectoratul de Stat al Muncii va avea mai multe pârghii

Parlamentul a aprobat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative, care are scopul de a fortifica capacitățile Inspectoratului de Stat al Muncii în combaterea muncii nedeclarate.

Astfel, Inspectoratul de Stat al Muncii va fi învestit cu competența de a sesiza Serviciul Fiscal de Stat în cazul constatării în activitatea angajatorului a utilizării muncii nedeclarate sau a achitării salariului ori a altor plăți, fără reflectarea acestora în evidența contabilă.

De asemenea, documentul prevede abilitarea Inspectoratului cu dreptul de constatare și examinare a contravențiilor în cazul constatării în activitatea angajatorului a cazurilor menționate mai sus.

Proiectul mai prevede că inspectorii de muncă nu vor putea fi fondatori ai serviciilor externe private de protecție și prevenire sau să desfășoare activitatea de instructor. Suplimentar, inspectorii vor fi obligați să declare conflictul de interese în cazul în care persoanele apropiate dețin calitatea de fondator în cadrul serviciilor externe de protecție și prevenire.

De asemenea, legislația a fost completată cu un temei suplimentar pentru efectuarea controalelor inopinate. Mai exact, controalele inopinate vor putea fi efectuate și în cazul deținerii informațiilor sau indiciilor, susținute prin probe, privind utilizarea muncii nedeclarate sau a achitării salariului ori a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă la angajator.

În vederea punerii în aplicare a noilor prevederi, au fost modificate Legea privind sistemul public de asigurări sociale, Legea privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Codul contravențional și Legea privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

Normele legislative privind combaterea muncii nedeclarate vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

***

Cu referire la combaterea muncii nedeclarate, pe 15 decembrie, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun declara că „dacă dorim să încurajăm concurența loială și un mediu sănătos de afaceri, controale trebuie să existe”. „Iar în acest sens trebuie să creștem capacitățile acestor instituții, să le modernizăm și să le sporim gradul de competență”, a comunicat Perciun.

Deputatul Radu Marian a menționat că proiectul este susținut și de mediul de afaceri „care este afectat de concurența neloială care vine din partea agenților economici care comit evaziune fiscală”. „Statul pierde 15 miliarde de lei anual din cauza fenomenului salariului în plic. Cu fofârlica nu o să meargă”, a adăugat vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: