Consumul de energie electrică în Republica Moldova a fost acoperit pe deplin pentru data de 30 și 31 decembrie 2024, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate. Consumul de curent electric va fi acoperit pe deplin și pe 1 ianuarie. Informațiile au fost raportate într-un comunicat de către Guvern.
Potrivit Guvernului, pentru ziua de 31 decembrie, consumul a fost acoperit din următoarele surse:
– MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 31%;
– SA „Termoelectrica” – 25,95%;
– SA „CET-Nord”– 4,29%;
– Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 0,76%;
– Energie regenerabilă – 6,85%;
– Import al energiei electrice (RO/UA) – 31,1%.
„Potrivit informațiilor SA „Energocom”, consumul va fi acoperit pe deplin și pentru ziua de astăzi, 1 ianuarie”, a comunicat Guvernul.
Instituția a mai menționat că, în ceea ce privește sectorul gazelor naturale, nu au fost raportate incidente. Presiunile în segmentele sistemului de transport, gestionat de Vestmoldtransgaz, sunt în limitele parametrilor funcționali.
Precizăm că, începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei), în pofida angajamentelor contractuale, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaze naturale rusești erau acoperite necesitățile de consum ale locuitorilor regiunii transnistrene, iar la MGRES era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
Ca urmare a încetării livrărilor de gaze rusești, deficitul la nivel de sistem electroenergetic va fi de circa 600 MW pentru malul drept. Acoperirea volumului necesar se va face, în special, prin procurări de pe bursa de energie electrică din România administrată de către OPCOM sau în baza contractelor în vigoare dintre Energocom cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiune.
Amintim că în regiunea transnistreană și Zona de Securitate, pe 1 ianuarie, întreprinderile de profil de la Tiaspol au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități, în mare parte în clădirile din sectorul privat care dispun de surse alternative de încălzire. De către „Tiraspoltransgaz” au fost deconectate și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni.
Anterior, la 28 decembrie, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.
Guvernul a transmis că autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea acestor instituții ale statului la resurse energetice alternative.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!