Șeful SIS: Alexandr Nesterovschi se află în regiunea transnistreană (VIDEO)

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat pe 31 martie că instituția pe care o conduce „deține informații confirmate că Federația Rusă l-a ajutat pe cetățeanul Alexandr Nesterovschi să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde se află și până în prezent. Conform SIS, lucrătorii ambasadei Federației Ruse „coordonau cu atenție deplasare acestui mijloc de transport”. La fel, potrivit Serviciului, șoferul din cadrul ambasadei „s-a deplasat direct spre locația așa numitului consulat mobil al Federației Ruse amplasat în orașul Tiraspol”.

„La data de 18 martie 2025, ora 20:15 – cu o zi înainte de pronunțarea sentinței de condamnare, Alexandr Nesterovschi a fost documentat intrând pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Ulterior, în dimineața zilei de 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde se află și până în prezent sub protecția directă a serviciilor speciale ruse. La momentul pronunțării sentinței, acesta deja se afla pe teritoriul din stânga Nistrului”, a comunicat șeful SIS, adăugând că cele relatate „sunt confirmate prin imagini video”.

În continuare, șeful SIS a prezentat cronologia evenimentelor din cazul Nesterovschi. Potrivit lui Musteața, pe 18 martie, Alexandr Nesterovschi s-a urcat într-un automobil de model Hyundai Tucson, ce aparține unei cunoștințe de ale sale. Mașina a realizat un cerc în jurul ambasadei, pentru a se asigura că nu este supravegheată. Ulterior, Nesterovschi a intrat în curtea ambasadei. 

„Identitatea șoferului care l-a dus la ambasadă a fost stabilită de către SIS și transmisă organelor de drept”, a comunicat Musteața, adăugând că „șoferul a confirmat faptul că l-a transportat pe acesta la sediul ambasadei ruse”.

Potrivit șefului SIS, în intervalul orelor 21:00 și până după miezul nopții a fost sesizată o activitate atipică a diplomaților ruși pentru orele nopții, deplasându-se spre clădirea ambasadei în afara orelor de program.

„Ulterior, pe 19 martie, la ora 11:19, un microbuz de model Mercedes Sprinter, cu numere diplomatice ale Ambasadei Federației Ruse, a părăsit teritoriul ambasadei iar la un interval de o oră microbuzul a fost fixat la postul vamal intern – Gura Bîcului, deplasându-se cu viteză în direcția regiunii transnistrene”, a relatat șeful SIS, adăugând că la momentul deplasării postului intern microbuzul a ignorat semnele de circulație rutiere, inclusiv a intrat pe teritoriul din stânga Nistrului „fără a fi suspus procedurilor prestabilite”.

Conform SIS, lucrătorii ambasadei Federației Ruse „coordonau cu atenție deplasare acestui mijloc de transport”. Potrivit Serviciului, șoferul din cadrul ambasadei „s-a deplasat direct spre locația așa numitului consulat mobil al Federației Ruse amplasat în orașul Tiraspol”.

Reprezentanții Ambasadei Federației Ruse la Chișinău nu au reacționat deocamdată la declarațiile făcute de șeful SIS.

***

Pe 19 martie, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Deputatul nu a fost prezent la ședința de judecată, fiind dat ulterior în căutare. În ziua când a fost pronunțată sentința s-a aflat că Nesterovschi a obținut cetățenia Federației Ruse.

Inspectoratul General al Poliției a declarat că, din informațiile pe care le dispune, deputatul nu ar fi părăsit Republica Moldova.

Ulterior, deputatul și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp a declarat că Nesterovschi s-ar afla pe teritoriul ambasadei Federației Ruse din Republica Moldova sau în regiunea transnistreană. Carp a adăugat că Nesterovschi nu a părăsit Republica Moldova pe cale legală, iar scenariul în care a plecat ilegal este „mai puțin plauzibil” la această etapă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Grosu, despre „supărarea” deputatei care n-a fost inclusă în noua listă PAS pentru parlamentare: „O să treacă”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a catalogat nemulțumirea exprimată de deputat PAS Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu a fost inclusă în lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă drept „o supărare”, care „va trece cu timpul”. Oficialul și-a exprimat încrederea că colega sa de partid își va găsi un rol în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 21 iulie a emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Igor Grosu a declarat că echipa PAS a avut, anterior, o discuție despre alegerile parlamentare și s-a ajuns la concluzia că formațiunea nu mai poate candida cu o listă formată doar din membrii partidului. Potrivit lui, din această cauză, mai mulți actuali deputați nu se mai regăsesc in lista partidului pentru scrutin.

Așteptările și solicitările cetățenilor sunt de altă natură. Ei solicită o listă națională, o listă deschisă, cu alți oameni, nu doar curat PAS. Asta a însemnat că nu toți, în mod firesc, lista nu poate fi extinsă la nesfârșit… Nu toți din actualii parlamentari se vor regăsi. Lucrul acesta a fost acceptat. Asta nu înseamnă că colegii noștri nu se vor regăsi în alte activități importante, necesare. Pentru că de lucru o să avem berechet. Obiectivul nostru de a fi gata pentru procesul de aderare în 2028 presupune tare, tare mult de lucru și în legislativ, și în executiv, și în administrația publică locală. În toate instituțiile statului”, a spus politicianul.

Președintele PAS a comentat inclusiv nemulțumirea deputatei Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru scrutinul din toamnă.

O supărare. Și aceia cred că o să treacă, cu timpul o să treacă. (…) Dacă tu ai o opinie bună despre cât de harnică ești, e foarte important ca alții să spună despre tine cât de harnică ești. Când tu începi să spui despre tine că ești tare harnic și frumos, și deștept, și potrivit la locul acela și așa mai departe, nu arată bine deloc. Eu cred că și colega o să-și găsească… Pentru că-i plină de energie, de idei. O să se regăsească, într-o formă sau alta, în tot ce se numește procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a menționat el.

Amintim că, pe 20 iulie, Congresul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman. Printre candidații formațiunii se mai regăsesc actuali deputați, foști și actuali miniștri, personalități din domeniul culturii și alții. În listă, însă, nu mai figurează 25 din cei 63 de deputați PAS din ultima legislatură. Printre aceștia se numără Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru, Oazu Nantoi și Ina Coșeru.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: