Gavrilița: Costurile pentru întreținerea unui singur refugiat ajung la $25-30 pe zi

Costurile pentru întreținerea unui refugiat în Republica Moldova se ridică la 25-30 dolari pe zi. Estimarea a fost făcută de către premierul țării Natalia Gavrilița, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o pe 11 martie, împreună cu șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) Moldova Ruben Atoyan.

Premierul a menționat că, în aceste momente este dificil de estimat costurile pentru întreținerea refugiaților, întrucât mulți dintre ei sunt cazați de către voluntari. De asemenea, au făcut donații semnificative și antreprenorii, mai ales în primele zile de la începerea războiului.

Avem cheltuieli la nivel local, care încă nu au fost prezentate la nivel central. Evaluările sunt preliminare, dar dacă luăm în considerație și costurile directe și pe cele indirecte – lucrăm cu o cifră de aproximativ 25-30 dolari pe zi. Asta luând în considerare și sporurile și costul combustibilului, adică cheltuieli indirecte”, a răspuns Natalia Gavrilița la întrebarea jurnaliștilor.

Iar șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) Moldova Ruben Atoyan a menționat că aceste calcule diferă de la o țară la alta.

Este un spectru larg de costuri, însă de exemplu experiența cu Afganistan a arătat un cost de 1200 pe an per refugiat, pentru a acoperi toate costurile”, a menționat oficialul.

Amintim că premierul țării a anunțat că economia R. Moldova suportă o presiune mai mare din cauza fluxului mare de refugiați și a perturbării comerțului cu Ucraina, Rusia și Belarus. Natalia Gavrilița a precizat că a solicitat revizuirea programului cu FMI, pentru ca acesta să reflecte noul context economic și să asigure creșterea semnificativă a finanțării din partea partenerilor externi, în special sub formă de suport bugetar direct, nerambursabil.

În funcție de costul politicilor agreate de guvern, Guvernul va stabili sumele pe care urmează să le solicite adițional.

Potrivit datelor publicate în dimineața de 11 martie de Poliția de Frontieră, în total, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 104.060 cetățeni străini (cetățeni ucraineni și de alte naționalități).

Pe 10 martie, Primăria municipiului Chișinău a anunțat într-un comunicat de presă că alimentația caldă a refugiaților plasați în centrele din capitală este asigurată de municipalitate și reprezentanții HoReCa și a publicat lista magazinelor și restaurantelor care asigură alimentația cetățenilor ucraineni care au fugit de război.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: