Gaz lacrimogen, drumuri blocate și ambuteiaje. În Polonia continuă protestele, după interzicerea aproape totală a avorturilor (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Gaz lacrimogen, drumuri blocate și ambuteiaje. În Polonia continuă protestele, după interzicerea aproape totală a avorturilor (VIDEO)

Protestele din Polonia față de interdicția aproape totală a avorturilor nu contenesc. Femei, dar și bărbați, au ieșit în stradă în mai multe orașe și au blocat drumurile centrale. În capitala țării, o mașină a intrat într-un grup de protestatari. Participanții susțin că vor continua manifestațiile și în zilele următoare, scrie portalul Hromadske

Acțiuni de protest se desfășoară nu doar în orașele mari, precum Varșovia, Cracovia, Katowice, Poznań sau Lublin, dar și în altele mai mici. Potrivit presei poloneze, mii de oameni participă la acțiuni. De exemplu, numai în Cracovia sunt circa 5 000 de protestatari, iar o persoană a fost reținută, după ce a atacat un inspector de patrulare.

Manifestanții au adus pancarte cu mesajele „Ajunge!”, „Nu voi fi mucenicul vostru”, „Femeile înrăite pot schimba lumea” și „Aș vrea să anulez această guvernare”.

O parte dintre demonstranți au blocat drumurile de acces în orașe, iar din acest motiv circulația transportului, inclusiv public, a fost paralizat. De exemplu, în Katowice, mașinile au fost blocate timp de 3 ore.

Iar în Varșovia un autoturism a intrat în două femei care protestau. Una dintre ele a fost spitalizată cu leziuni ușoare.

În preajma bisericilor catolice s-au adunat și manifestanți de extremă dreaptă. Oamenii legii au încercat să îi separe de protestatari. În preajma bisericii din piața „Trei cruci” au avut loc ciocniri violente, iar poliția a utilizat gaz lacrimogen.

De asemenea, protestatarii s-au apropiat de sediul partidului conservator „Drept și dreptate”, care se află la guvernare și au organizat acolo un mini-concert.

În principal, la manifestații participă femei, dar acestora li se alătură și bărbați.

Autoritățile poloneze au îndemnat manifestanții să se abțină de la proteste, din cauza situației privind pandemia de COVID-19. De asemenea, conducerea țării a anunțat că poliția va monitoriza desfășurarea acțiunilor, pentru ca participanții să poarte măști și să păstreze distanța socială.

Reacția vine după ce, pe 22 octombrie, Curtea Constituțională a Poloniei a pronunțat o decizie prin care avorturile sunt interzise aproape în totalitate. Magistrații au decis că avorturile pe motiv că fătul suferă de malformații congenitale sunt ilegale. 98% dintre întreruperile de sarcini din Polonia erau motivate anume astfel. Astfel, femeile pot întrerupe sarcina numai dacă aceasta prezintă pericol pentru viața sa sau dacă aceasta a apărut în urma unui viol.

Amintim că o manifestație în susținerea protestatarilor s-a desfășurat pe 26 octombrie și la Chișinău.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: