Compania Moldovagaz a anunțat, pe 2 ianuarie, că împreună cu Energocom „este dispusă să ofere asistență, inclusiv suportul tehnic și comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze”. Se precizează că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Această informație, a menționat compania, se regăsește „într-o scrisoare a președintelui interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, către conducerea Tiraspoltransgaz”.
Precizările Moldovagaz
„SA „Moldovagaz”, împreună cu SA „Energocom”, este dispusă să ofere asistență, inclusiv suportul tehnic și comercial, SRL Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală”, au anunțat reprezentanții Moldovagaz.
Această informație, a menționat compania, se regăsește „într-o scrisoare a președintelui interimar al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, dl Vadim Ceban, către conducerea SRL „Tiraspoltransgaz””.
„Gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova, în baza unui acord de agenție cu SRL „Tiraspoltransgaz”. La fel, în scrisoare se precizează că, din cauza imposibilității înregistrării SA „Moldovagaz” în calitate de participant pe piața gazelor din țările europene, întreprinderea a încheiat un contract de agenție corespunzător cu SA „Energocom”. În cadrul acordului, la 31 decembrie 2024, în regim de testare, a fost realizată cu succes achiziția de gaze naturale pentru SA „Moldovagaz” pe platforma Balkan Gas Hub, Bulgaria. Cantitatea de gaze achiziționate a constituit 240 MWh, care a fost transportată prin intermediul coridorului de conducte Transbalcanice prin Bulgaria, Romania si Ucraina până la punctul de interconectare „Causeni” de la frontiera Republicii Moldova”, se mai arată în declarația Moldovagaz.
Precizările Energocom
Și reprezentanții Energocom au declarat, pe 2 ianuarie, că alături de Moldovagaz au importat „pe data de 31 decembrie, în calitate de test, 240 MWh (peste 22 mii metri cubi) de gaze din Bulgaria. A fost transportat prin coridorul transbalcanic, prin Bulgaria, România și Ucraina, fiind livrate în Republica Moldova la punctul de interconectare din Căușeni.
„Astfel, demonstrând că din punct de vedere comercial și logistic este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene. Prin urmare, SA Energocom, împreună cu SA Moldovagaz sunt dispuse să ofere suportul tehnic și comercial SRL Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală. SA Moldovagaz nu se poate înregistra în calitate de participant pe piața gazelor din țările europene, de aceea este necesar acest contract de agent cu SA Energocom.SA Energocom este implicat activ pentru a găsi cele mai optime soluții de a depăși situațiile de criză”, se arată în declarația Energocom.
Amintim, pe 27 decembrie, secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan a declarat într-un interviu pentru NewsMaker că „Tiraspoltransgaz” ar putea achiziționa gaze naturale de pe piață pentru a asigura consumatorii din regiunea transnistreană, în cazul întreruperii livrărilor din Federația Rusă. Detalii AICI.
***
În data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00, autoritățile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.
Gazul rusesc care tranzita teritoriul statului ucrainean era livrat inclusiv către Moldovagaz, iar toate cantitățile erau direcționate spre regiunea transnistreană. Deși autoritățile de la Chișinău au purtat discuții cu conducerea concernului rusesc Gazprom pentru a continua furnizarea de gaze naturale prin gazoductul trans-balcanic, compania nu a dat curs solicitării, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional. Astfel, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a întrerupt livrările pentru stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.
În decembrie 2024, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, declara că, în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, Chișinăul va asigura furnizarea acestora, însă nu gratuit. „Și pe malul drept, și pe malul stâng sunt aceiași cetățeni”, a afirmat oficialul, subliniind că nu se va face nicio diferență între cele două maluri ale Nistrului și că locuitorii din Transnistria vor plăti același preț pentru gaze. De asemenea, vicepremierul adăuga că Guvernul ar putea acorda compensații pentru locuitorii regiunii în cazul unui astfel de scenariu. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!