Gazoductul Iași-Ungheni și situația politică din Moldova, discutată de Pompeo și Aurescu la Washington
Full Article 2 minutes read

Gazoductul Iași-Ungheni și situația politică din Moldova, discutată de Pompeo și Aurescu la Washington

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 19 octombrie 2020, consultări politice cu secretarul de stat al SUA Michael R. Pompeo, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează la Washington, în perioada 19-20 octombrie, la invitația omologului american. Printre subiectele abordate au figurat și conectarea pieței de gaze naturale din Republica Moldova cu cea europeană, da și parcursul european al țării noastre.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 20 octombrie de Ministerul Afacerilor Externe de la București, ministrul Bogdan Aurescu și secretarul american de stat Mike Pompeo au avut un schimb de opinii cu privire la securitatea energetică. În cadrul discuțiilor a fost  evidențiată relevanța rezervelor de gaz românesc din Marea Neagră pentru securitatea regională, precum și progresele în cadrul proiectului BRUA și finalizarea interconectorului de gaz dintre România și R. Moldova, la finalul lunii iulie 2020 (prin secțiunea Ungheni – Chișinău a gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău), care asigură, în prezent, conectarea pieței de gaze naturale din Republica Moldova cu cea europeană, prin România.

Bogdan Aurescu a subliniat importanța începerii, cu implicare americană, cât mai curând, a exploatării resurselor de gaz din platoul continental românesc pentru asigurarea independenței energetice a României, R. Moldova și altor state din regiune.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea cu privire la situația din Republica Moldova și a reiterat poziția consecventă a României de susținător al parcursului european al Republicii Moldova.

În opinia Bucureștiului, aceasta este „singura opțiune în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a acesteia în beneficiul direct al cetățenilor săi”. Cei doi oficiali au agreat ca SUA și România să păstreze o coordonare apropiată pe această temă.

De asemenea, ministrul Aurescu a salutat intenția SUA de a-și crește efectivele militare pe teritoriul României, se mai arată în comunicat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: