Gazprom limitează livrările de gaze către Moldova cu 30%. Spînu: „În octombrie nimeni nu rămâne fără gaz”
Full Article 2 minutes read

Gazprom limitează livrările de gaze către Moldova cu 30%. Spînu: „În octombrie nimeni nu rămâne fără gaz”

Concernul rus Gazprom limitează livrările de gaze către Republica Moldova cu 30 la sută. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, puțin timp în urmă. Potrivit vicepremierului, gigantul rusesc a confirmat livrarea doar a 5.7 mln m3 de gaze naturale livrate pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului, din cele 8.06 mln m3 livrate anterior.

„Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. (…) Se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a scris vicepremierul Andrei Spînu.

Precizăm că compania „Moldovagaz” a transferat astăzi către concernul rus „Gazprom” partea restantă a avansului pentru luna septembrie, în sumă de 23,898 milioane dolari. Astfel, cu asistența Guvernului Republicii Moldova, compania și-a îndeplinit obligațiile de plată a avansului către Gazprom, în valoare totală de 35,898 milioane dolari.

Potrivit contractului încheiat anul trecut, din 1 octombrie, prețul pentru gazul furnizat de Gazprom pentru Moldovagaz ar trebui să scadă, or formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, prevede că 70% din preț se formează în funcție de costul produselor petroliere și 30% din prețul spot la gazele naturale. În același timp, concernul rus a oferit un termen-limită de 1 octombrie pentru prezentarea rezultatelor auditului datoriei istorice de aproape 800 mln de dolari, pretinsă în cadrul negocierilor pentru un nou contract. Președinta Maia Sandu a precizat anterior că primele concluzii ar putea fi prezentate abia la sfârșitul acestui an.

Amintim că auditarea datoriei pretinse de Gazprom este efectuată de două companii una din Marea Britanie și alta din Norvegia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: