Gazprom și Naftogaz au ajuns la un acord „de principiu” privind gazele naturale. Ce prevede documentul
Full Article 2 minutes read

Gazprom și Naftogaz au ajuns la un acord „de principiu” privind gazele naturale. Ce prevede documentul

Ucraina, Rusia și UE au ajuns la un acord preliminar privind tranzitul de gaze. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru Uniunea energiei, Maroš Šefčovič, în urma negocierilor ce au avut loc ieri, 19 decembrie, la Berlin, informează RBC

„Am ajuns la un acord comun cu privire la toate problemele cheie. Aceasta este o veste foarte bună pentru Ucraina, Europa, Rusia, pentru piața gazelor naturale ”, a spus oficialul european.

La rândul său, ministrul rus al Energeticii, Alexandr Novak, a precizat că Rusia, Ucraina și UE au pregătit un acord care în curând ar urma să fie definitivat.

Detalii despre ce prevede documentul nu au fost anunțate public, însă astăzi, 20 decembrie, acestea ar urma să fie discutate la Moscova și Kiev.

De cealaltă parte, ministrul ucrainean al Energiei și Protecției Mediului, Alexei Orjeli, a menționat că părțile au elaborat un protocol final al deciziei, care aduce țările mai aproape de semnarea acordurilor finale.

„Trebuie să coordonăm aceste ultime poziții cu Kiev-ul și Moscova, iar Bruxelles va fi, de asemenea, în contact direct. În viitorul apropiat sunt sigur că vom obține un rezultat pozitiv pentru toate părțile”, a menționat Orjeli.

Amintim că reprezentanții Ucrainei, Rusiei și ai UE s-au așezat, ieri, 19 decembrie, din nou, la masa de negocieri pentru a discuta problema tranzitului gazelor rusești pe teritoriul ucrainean începând cu 1 ianuarie 2020, la Berlin. Discuțiile au durat aproape 9 ore.

Ultimele negocieri trilaterale privind tranzitul gazelor prin Ucraina de la 1 ianuarie 2020 au avut loc pe 28 octombrie la Bruxelles.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: