„Operatorul sistemului de transportare al gazelor” (GTS) din Ucraina a confirmat, pentru NewsMaker, discuțiile cu MET Group din Ungaria referitoare la tranzitul de gaz pentru Transnistria.
„Confirmăm, de asemenea, că în prezent au loc discuții cu MET cu privire la capacitățile disponibile și rutele de transport a gazului prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina”, cu comunicat reprezentanții GTS din Ucraina.
În comentariul pentru NewsMaker, GTS a numit MET din Ungaria un partener de lungă durată al Ucrainei și a menționat că între părți există un contract de mulți ani, totodată că MET este „unul dintre cei mai activi utilizatori ai serviciilor noastre”.
Operatorul a adăugat că, potrivit legislației europene, GTS oferă acces deschis la rezervarea capacităților sale pentru toți clienții.
„Ca operator al sistemului de transport al gazelor al Ucrainei, care operează conform legislației europene, GTS oferă acces deschis la capacitățile sale pentru toți clienții care au un contract cu noi pentru transport, în toate punctele de interconectare transfrontaliere unde avem acorduri de cooperare cu operatorii de GTS vecini, inclusiv punctele de pe gazoductul transbalcanic”, a comunicat operatorul.
Pe 10 februarie, compania din Ungaria MET Group a declarat pentru Europa Liberă că este pregătită să înceapă livrările de gaz destinate Transnistriei, însă acestea pot avea loc „doar dacă este pregătit Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina”. Compania menționa că are nevoie de un acord cu operatorul din Ucraina și că poartă discuții în acest sens. Potrivit sursei, precizările companiei sugerează că aceasta planifică livrările spre regiunea transnistreană fie prin conducta transbalcanică, care trece prin sudul R. Moldova, fie printr-o conductă care traversează R. Moldova pe la nord, fie prin ambele. Nu neapărat însă prin gazoductul Iași – Chișinău. Acesta care este deja folosit la capacitatea aproape deplină pentru importuri destinate malului drept al Nistrului. Detalii AICI.
***
Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Moldovagaz, care erau direcționate pe malul stâng al Nistrului.
Pe 4 februarie, comisara europeană pentru Extindere Marta Kos a anunțat că Uniunea Europeană este dispusă să acorde 60 milioane de euro regiunii transnistrene pentru ca să-și acopere necesitățile energetice până la mijlocul lunii aprilie, însă pentru a beneficia de acest suport i se impun „condiționalități”. Printre acestea – să fie actualizate tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune. Detalii AICI.
Pe 10 februarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Tiraspolul a refuzat oferta UE. Condiția de bază refuzată a fost creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori. Potrivit lui Recean, Tiraspolul a ales ca firma din Ungaria „MET Gas and Energy Marketing AG” (parte a MET Group) să livreze gaz pentru regiunea transnistreană. Aceasta va fi achitată de „JNX General Trading L.L.C” din Dubai și va livra gazul până la hotarul cu Republica Moldova în baza unui contract încheiat cu Moldovagaz. Costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiunea transnistreană vor fi achitate în avans, conform unui acord dintre Moldovagaz și Tiraspoltransgaz. Detalii AICI. Între timp, Tiraspolul a acceptat 4 condiții pentru a primi gaz după 10 februarie. Detalii AICI.
Liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a precizat că livrările de gaze din Ungaria vor fi posibile datorită unui credit acordat de Rusia. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.