dw.com

Germania prelungește restricțiile din cauza pandemiei de coronavirus. Negocieri de 7 ore dintre Merkel și liderii landurilor

Restricțiile impuse în Germania din cauza pandemiei de coronavirus vor fi prelungite până în ianuarie. Anunțul a fost făcut de către cancelarul german Angela Merkel, în seara de 25 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă. Decizia a fost luată după o discuție cu liderii celor 16 landuri, care a durat 7 ore, scrie Meduza.

Restricțiile urmau să fie ridicate pe 20 decembrie.

„Totuși, în legătură cu răspândirea rapidă a infecției, restricțiile trebuie să rămână în vigoare până la începutul lui ianuarie. Asta dacă nu se va înregistra o scădere neașteptată”, a declarat Merkel.

Restricțiile au fost impuse pe 2 noiembrie. În Germania au fost închise restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele și sălile de concert. Ulterior, restricțiile au fost înăsprite: în magazine pot fi acceptați câte un cumpărător la o suprafață de 10 metri pătrați. Locuitorii au fost obligați să poarte măști de protecție, inclusiv în apropierea magazinelor și în parcări. În afară de asta, din 1 decembrie, în cadrul întâlnirilor private vor putea participa maximum 5 persoane din două gospodării (în prezent sunt permise întâlnirile cu 10 persoane).

Din 23 decembrie până pe 1 ianurie, în perioada sărbătorilor de iarnă, vor fi introduse unele relaxări. La întâlniri vor putea participa maximum 10 persoane, indiferent din câte gospodării provin. Totuși, autoritățile recomandă renunțarea la artificii și le-au interzis în piețe și pe străzi. Companiilor li s-au recomandat să lucreze de la distanță în această perioadă. Stațiunile de ski vor fi închise până pe 10 ianuarie.

Totodată, perioada aflării în carantină a persoanelor care intră în Germania va fi redusă de la 14 la 10 zile.

Numărul cazurilor confirmate de contaminare cu noul coronavirus a crescut cu 18.633 și a ajuns la un total de 961.320, conform datelor zilnice furnizate de Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase. Miercuri au fost raportați cu 5.015 mai puțini bolnavi față de cifra record raportată vineri.

Cu toate acestea, numărul morților a crescut cu 410, ajungând la un total de 14.771, în creștere față de 305 decese în urmă cu o săptămână și doar 49 pe 2 noiembrie, când a intrat în vigoare carantina parțială.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: