Granița dintre Italia și Elveția posibil va fi modificată din cauza schimbărilor climatice

Italia și Elveția vor „redesena” o parte a frontierei comune. Potrivit Sky News, Consiliul Federal Elvețian a aprobat acordul care va duce la schimbarea hărții. În același timp, Italia este încă în curs de finalizare a ajustării frontierei, iar odată semnată, schimbarea va fi ratificată.

„Frontiera comună traversează vârfurile alpine, dar topirea ghețarilor a deplasat granița care a fost definită istoric. Acest lucru se datorează faptului că, în unele locuri, granița alpină este definită de bazinul hidrografic sau de liniile de creastă ale ghețarilor, dar pe măsură ce aceștia se topesc, se pot mișca, deplasând granița odată cu ei”, se arată în publicație.

Potrivit acesteia, schimbările vor fi implementate sub Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa, în jurul Tet Gris, Plateau Rosa, Cabane-Carelle și Dos de Rollen din sudul Elveției și nord-vestul Italiei.

Autoritățile elvețiene au declarat că, până când Italia nu va aproba acordul, nu vor face publice detaliile modificării frontierei. În același timp, se știe că, în trecut, astfel de modificări au dus la o deplasare a frontierei cu 100-150 de metri.

„În munții înalți, părți semnificative ale frontierei italo-elvețiene sunt definite de bazinul hidrografic, reprezentat de linia de creastă a ghețarilor, câmpurilor de zăpadă și zăpezilor mișcătoare. Cu toate acestea, pe măsură ce ghețarii se topesc, aceste elemente naturale evoluează și redefinesc frontiera națională”, a declarat guvernul elvețian.

Articolul precizează că din cei 578 de kilometri ai frontierei italo-elvețiene, 40 de kilometri sunt acoperiți de ghețari. Nu este prima dată când granița dintre Italia și Elveția este modificată în acest fel. În 2000, în Furgsatteli, Zermatt, granița a fost de asemenea „redesenată” după ce un ghețar s-a deplasat cu aproximativ 100-150 de metri. Schimbarea a însemnat că stația de telecabină, cândva în Italia, se afla acum în Elveția.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: