Grosu a explicat de ce rezultatul referendumului inițiat de Sandu va fi stipulat în Constituție automat, fără vot în Parlament
Full Article 3 minutes read

Grosu a explicat de ce rezultatul referendumului inițiat de Sandu va fi stipulat în Constituție automat, fără vot în Parlament

Rezultatul referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană (UE) inițiat de președinta Maia Sandu la sfârșitul anului trecut va stipulat în Legea Supremă automat, fără să treacă printr-un vot suplimentar în forul Legislativ. Declarația a fost făcută de speakerul Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, de la Rlive. Președintele Parlamentului susține că nu este nevoie ca deputații să valideze ceea ce au hotărât oamenii.  

„Noi considerăm și este și opinia colegilor juriști – în general, alegerile, referendumul, este momentul suprem al democrației. Direct. Dacă cetățenii votează prin vot direct, participă la alegeri și decid, nu văd care este necesitatea prin vot indirect, pentru că noi ar trebui să votăm suplimentar ceea ce ar vota cetățenii. Noi, care suntem câți, 100… și cum, 67 din aceștia 100 să valideze ceea ce au hotărât cetățenii? Referendumul este constituțional, trebuie să fie pragul de participare, numărul de voturi exprimate și atunci ceea ce votează cetățenii să se regăsească în textul Constituției”, a declarat Igor Grosu.

Speakerul Parlamentului susține că după ce Curtea Constituțională va valida rezultatul plebiscitului, acesta va fi înserat în Constituție. „Atât.  Asta este procedura. Noi așteptăm acum decizia CC, o să vedem ce ne spune și vom acționa în consecință”, a mai explicat politicianul

***

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și ar urma să se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe 8 aprilie, prima versiune a proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, în vederea introducerii parcursului european în legea supremă, a fost făcut publică. În aceeași zi, documentul a fost supus consultărilor publice, la Parlament. Autorii au propus completarea preambulului Constituției cu două aliniate noi, precum și a textului legii supreme. Detalii AICI.

O zi mai târziu, pe 9 aprilie, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că va transmite propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției Curții Constituționale. Înalta Curte are la dispoziție zece zile să se expună. Detalii – AICI.

De menționat că referendumul ar putea avea loc pe data de 20 octombrie 2024. Cel puțin asta reiese din sesizarea depusă de deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la Curtea Constituțională pe 9 aprilie. Cetățenii ar urma să fie întrebați, în cadrul scrutinului: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: