Grosu anunță prioritățile Parlamentului în sesiunea de toamnă, iar Bătrîncea se plânge că opoziția „este supusă atacurilor fără precedent”

Șeful Legislativului, Igor Grosu, a anunțat în debutul ședinței Parlamentului din 15 septembrie prioritățile deputaților în sesiunea de toamnă. Grosu s-a referit la reforma justiției, majorarea salariilor persoanelor care lucrează legal, crearea locurilor de muncă. Totodată, speakerul a venit cu un îndemn către opoziție.

Să lăsăm la o parte culorile preferințele politice că în joc este soarta țării. Alegerea este simplă fie ne ciondănim între noi și pierdem șansa unui viitor normal pentru Republica Moldova, fie ne unim eforturile, lăsăm la o parte conflictele mărunte și ajutăm moldovenii. Va fi greu, va trebui să renunțăm la anumite lucruri pentru a face față urgențelor. Am moștenit o țară săracă unde se fura cu sacul, însă nu este momentul să ne apucăm de oftat. Trebuie să trecem cu capul sus pentru aceste greutăți”, a spus Grosu.

Președintele Parlamentului a mai spus că parlamentarii au o agendă ambițioasă și va dusă la bun sfârșit.

„Prioritatea numărul unu rămâne reforma justiției. Cine speră că vom uita de corupți cât țara se confruntă cu crize, se înșeală. Corupția a adus țara noastră în sărăcie, cei vinovați trebuie pedepsiți, iar oamenii trebuie să vadă dreptate. În următoarele luni urmează să adoptăm legea privind reforma CSJ. Toți judecătorii CSJ vor fi verificați din punct de vedere al integrității. Până la sfârșitul anului trebuie să avem o componență nouă a CSM, iar la mijlocului anului viitor o nouă componență a CSJ”, a declarat Grosu.

Pe de altă parte, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea, a afirmat de la tribuna centrală că opoziția a fost supusă „unor atacuri fără precedent”, iar actualului Guvern nu este în stare să vină cu un plan anticriză.

„Am asistat la un atac fără precedent la adresa opoziției. PSRM a fost supus diferitor presiuni, show-uri, arestări ale liderilor politici, blocarea activității financiare a partidului. Pe acest fundal avem o justiție care nu a adus nicio finalitate la nici un dosar de rezonanță și care nu a fost capabilă să identifice adevărații hoți  corupți și să aducă acasă banii furați. Niciun milion de lei nu a fost adus într-un an în Republica Moldova”, a spus Bătrîncea.

Amintim că deputații s-au reunit în prima ședință din sesiunea de toamnă a Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: