Grosu, despre „iarna grea” care ne așteaptă: Nu vom fi singuri. Avem mulți prieteni
Full Article 3 minutes read

Grosu, despre „iarna grea” care ne așteaptă: Nu vom fi singuri. Avem mulți prieteni

Președintele Parlamentului Igor Grosu declară că în această iarnă, care se anunță a fi una „grea”, nu vom fi singuri. Speakerul dă asigurări că țara noastră are „mulți prieteni”, care vor susține Moldova în această perioadă. Declarații în acest sens au fost făcute de Grosu în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.

„Da, va fi o iarnă complicată, dar noi nu vom fi singuri în această perioadă. Avem foarte mulți prieteni, avem vecini care sunt alături de noi și care la nevoie ne vor ajuta”, a declarat președintele Parlamentului.

Igor Grosu susține că autoritățile de la Chișinău se pregătesc pentru „toate scenariile”. În acest sens, spune speakerul, fără a oferi, însă, detalii, sunt analizate și alte surse de alternative pentru gazul rusesc sau energia electrică de la Cuciurgan. Grosu face apel la cetățeni și declară că, la iarnă, pe lângă efortul depus de Guvern, este nevoie și de contribuția cetățenilor.

„Trebuie să fim economici, să economisim, să nu lăsăm lumina aprinsă cu treabă și fără treabă”, menționează Igor Grosu.

Grosu admite că concernul rus Gazprom ar putea sista la iarnă livrările de gaze rusești către Republica Moldova. Consecințele unei asemenea decizii, spune el, s-ar răsfrânge, însă, în egală măsură, atât față de cetățenii Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului, cât și față de cei de pe malul stâng.

„Vreau să fiu franc și să spun că nu există opțiune în care pe un mal să fie, dar pe altul să nu fie gaz rusesc. Ori toți, ori niciunul. Nu există cineva privilegiat, cineva nu. Toți sunt cetățenii Republicii Moldova. Unii știu, însă, a plăti, alții au uitat ce însemnă asta”, a mai declarat Grosu.

Amintim că, recent, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că Republica Moldova negociază un contract de achiziție a gazului din Azerbaidjan și România. Potrivit lui Spînu, contractele ar fi mai avantajoase și nu impun nicio condiționalitate Republicii Moldova. Totuși, la o decizie oficială în acest sens încă nu s-a ajuns.

Între timp, precizăm că, în septembrie, Republica Moldova va procura gaz rusesc la un preț record – de 1882 de dolari per mia de metri cubi. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat deja că va solicita, la sfârșitul lunii ANRE, să majoreze prețul pentru consumatorii casnici de la 23 de lei cât achită în prezent, la 31 de lei – preț cu TVA inclus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: