Grosu, despre protestul comuniștilor și socialiștilor: „Ipocrizia lor e mare, patru dintre ei dețin cetățenia României”
Full Article 3 minutes read

Grosu, despre protestul comuniștilor și socialiștilor: „Ipocrizia lor e mare, patru dintre ei dețin cetățenia României”

Patru dintre deputații din opoziție care au participat pe 6 martie la protestul organizat la Curtea Constituțională, față de inițiativa de a înlocui în legi sintagma „limba moldovenească/de stat” cu „limba română” sunt și cetățeni ai României. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, la Radio Moldova. Speakerul legislativului susține că aceștia și-au dus copiii la școli private, românești. Grosu nu a dezvăluit cele patru nume.

Igor Grosu consideră că Parlamentul Republicii Moldova „a întârziat foarte mult” cu decizia privind introducerea sintagmei „limba română” în toate legile.

Este un comportament pe care trebuie să îl corectăm. Mă refer la interpretările Curții Constituționale, care deși au niște termeni de punere în aplicare, s-au lăsat lucrurile mulți ani în derivă. Noi am corectat acest lucru. Poate că am a trebuit mai mult timp ca să analizăm calea juridică, dacă este bună, evident că va fi contestată, dar să ne asigurăm că nu dăm nicio șansă așa-numitor protestatari de a pune la îndoială și a supune riscului această schimbare. Limba română e la ea acasă”, a răspuns Grosu.

Speakerul parlamentului a mai spus că, printre deputații din opoziție care protestează față de inițiativa privind denumirea limbii, sunt și cetățeni ai României, de la care se așteaptă să renunțe la acest statut.

Ipocrizia lor e mare, pentru că unii dintre ei își duceau copiii la licee private, înființate de profesori din România. Mai mult ca atât, patru dintre ei au cetățenia română. Ar fi de bun-simț să meargă la Ambasada României și să renunțe la cetățenie, dacă sunt atât de fermi pe poziții”, a conchis Grosu.

În ceea ce privește criticile aduse de Moscova, Grosu a răspuns: „Denumirea limbii, istoriei, țării, este o chestiune internă, suverană a R. Moldova. Și eu tare mă întristez atunci când persoane care nu au idee, nu o vorbesc, nu o înțeleg, au tupeul să ne dea nouă lecții cum numim noi limba. Eu accept cum se numește limba lor, nu pun la îndoială originile lor și combinațiile de hoarde care au venit pe teritoriul lor. pentru cei cu apucături de „frați mai mari”, imperialiști, îi rog să se abțină, să ne lase în pace”.

Pe 2 martie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”.

Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Inițiativa a fost adoptată de 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a protestat și a încercat să blocheze tribuna centrală. Prin urmare, între cele două fracțiuni s-au produs îmbrânceli.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: