Grosu, despre suspendarea colaborării dintre legislativul de la Comrat cu parlamentul național: „Acolo e competiție, cine e mai îndrăgostit de Kremlin”

Decizia deputaților din Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) de a-și suspenda participarea în cadrul grupului de lucru comun cu deputații din Parlamentul de la Chișinău este una „regretabilă”. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune. Speakerul susține că a avut recent o discuție „foarte sinceră” pe marginea acestui subiect cu parlamentarii locali de la Comrat.

„Am văzut această decizie, ea este regretabilă. Înainte de asta, unii membri ai acestei comisii au fost la Chișinău și am avut o discuție foarte sinceră. Eu le-am spus direct și foarte clar că nu poți să construiești și să faci politică în această unitate autonomă toți fiind într-o competiție cu două obiective – primul cine e mai fidel și mai îndrăgostit de Kremlin și doi, cine mai tare critică Chișinăul. Pe aceste două linii de comunicare nu poți să construiești o societate rezilientă în care și cetățenii din Găgăuzia să se simtă integrați”, a declarat Igor Grosu.

Speakerul de la Chișinău susține că este deschis pentru dialog în continuare, dar avertizează, în același timp, că, pentru asta, APG „trebuie să își recunoască greșelile”.

„O să fie un dialog pragmatic. (…) Au început să se victimizeze pe baza discuțiilor cu TVA-ul. Le-am spus foarte sincer și foarte franc: tratați acest gest ca o discriminare pozitivă de care ați beneficiat zeci de ani. Condițiile trebuie să fie egale pentru toate autoritățile publice locale”, a mai spus Igor Grosu.

Deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei și-au suspendat participarea din grupul de lucru comun cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova în cadrul unei ședințe extraordinare, din 12 decembrie, curent. Parlamentarii locali și-au manifestat dezacordul cu recentele modificări aprobate de legislativul național la Codul fiscal, care obligă Găgăuzia să ramburseze TVA-ul pentru antreprenorii locali din bugetul autonomiei.

Agenția Infotag scrie că în timp ce majoritatea deputaților și-au exprimat opinia în favoarea suspendării participării la grupul de lucru, deoarece „nu aduce niciun rezultat”, vicepreședintele APG Alexandr Tarnavschi s-a opus părăsirii grupului de lucru cu parlamentul de la Chişinău. El a menționat că „aceasta este singura fereastră, singura ușă deschisă cu Chişinăul”.

***

Grupul de lucru din care fac parte deputați din APG şi din Parlamentul de la Chişinău a fost creat în 2015. Scopul principal al acestuia este armonizarea legislației şi stabilirea dialogului între autoritățile Republicii Moldova şi cele din autonomia găgăuză.

În decembrie 2019, deputații APG au suspendat deja activitatea unui grup mixt cu deputați ai parlamentului moldovenesc, până când acesta va adopta un pachet de proiecte de lege privind Găgăuzia, convenit între Chişinău şi Comrat, scrie Infotag. Potrivit sursei citate, acele proiecte de lege n-au fost adoptate şi un nou grup de lucru a fost creat după alegerile din 2021.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

pravda.com.ua/foto simbol

Un oraș din vestul Ucrainei, vizat de cel mai masiv atac. Polonia și-a activat avioanele

Noaptea trecută a avut loc cel mai masiv atac asupra orașului Luţk, aflat în vestul Ucrainei. Informația a fost comunicată de primarul localității, care a raportat mai multe incendii și distrugeri. Edilul a precizat că, deocamdată, nu există informații despre victime. Potrivit autorităților locale, în spațiul aerian al regiunii s-au aflat aproximativ 50 de drone și 5 rachete. De cealaltă parte, Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că au fost activate avioane poloneze și ale aliaților, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra vestului Ucrainei, în apropiere de granița poloneză.

În jurul orei 02:20, primarul oraşului Luţk Igor Polişciuk i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească într-un loc sigur, anunțând că o dronă de luptă se apropie de localitate. El a precizat, totodată, că în oraș a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, el a anunțat mai multe serii de drone care se apropiau de oraș.

„Astăzi a avut loc cel mai masiv atac inamic asupra orașului și comunității noastre, cu utilizarea dronelor și rachetelor. Avem incendii și distrugeri ale unor garaje pe teritoriul unuia dintre cooperativele de garaje, precum și un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderi. Restul pagubelor sunt în curs de clarificare”, a comunicat primarul către ora 07:00. Totodată, el a precizat că nu există, deocamdată, informații despre eventuale victime.

Șeful administrației militare regionale din Volîn, Ivan Rudnițki, a declarat că în spațiul aerian al regiunii se aflau aproximativ 50 de drone și 5 rachete.

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că, în dimineața zilei de 9 iulie, au fost activate avioane poloneze şi aliate pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, relatează News.ro.

„Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul, însă a anunțat în raportul său că, în noaptea de marți spre miercuri, 86 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra a nouă regiuni ale Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: