Colaj NM

Grosu îi ia apărarea lui Recean și critică guvernele precedente: „30 de ani n-au făcut nici cât e negru sub unghie” (VIDEO)

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că prim-ministrul Dorin Recean își face bine treaba, având în vedere contextul actual în care se află Republica Moldova. În același timp, el a criticat opoziția parlamentară, care solicită demisia Guvernului, acuzând-o că, în perioada în care a fost la guvernare, „nu a făcut nici cât este negru sub unghie”. Declarațiile au fost făcute pe 12 decembrie, înainte de ședința plenară a legislativului.

Igor Grosu a fost întrebat cum comentează critica opoziției privind activitatea premierului Recean în gestionarea situației energetice, cerând totodată demisia Guvernului.

Celor care ei se închină, acum doi ani, au început un război care a provocat și criză logistică, și energetică, și umanitară, care toate au venit peste noi. Eu mai amintesc acestei opoziții că 30 de ani, stând la guvernare, n-au făcut nici cât este negru sub unghie: să tragă măcar o linie de tensiune înaltă, dinspre vest spre noi, și să construiască un gazoduct. Iată dacă ar fi făcut aceste două lucruri, ei intrau în istorie. În rest, cum au fost obidenți, cum au fost dependenți de Kremlin, așa și au rămas. În ședința de astăzi o să avem mai multe instituții de drept care vor prezenta rapoarte privind imixtiunea stăpânilor lor în procesul electoral din Republica Moldova”, a spus acesta.

Întrebat dacă este mulțumit de activitatea premierului, președintele Parlamentului a spus: „Domnul Recean face treabă bună în situația excepțională și complicată în care se află Republica Moldova”.

Precizăm că, pe 29 noiembrie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că inițiază o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean. Formațiunea a precizat că a pregătit toate documentele necesare în acest sens și a făcut apel la toții deputații din Parlament să susțină inițiativa. Socialiștii au argumentat că moțiunea de cenzură vine în contextul „crizei continue din sectorul energetic.

Moțiunea de cenzură va fi dezbătută în ședința Parlamentului din 12 decembrie.

***

Potrivit legii, o moțiune de cenzură poate trece dacă este susținută de cel puțin 51 de deputați. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlament are 29 de deputați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Veteranii avertizează, înainte de parlamentare: „Kremlinul a declanșat în Moldova un război hibrid, după scenariul care a dus la războiul de pe Nistru”

Veteranii războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din 1992, alături de văduve de război și familii ale eroilor căzuți, s-au reunit astăzi în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, acuzând Kremlinul și partidele pro-ruse din țară că au declanșat un periculos război hibrid împotriva ordinii constituționale. Într-un apel public adresat autorităților, veteranii cer retragerea necondiționată a trupelor militare ruse din stânga Nistrului, inițierea unor alianțe internaționale de apărare și măsuri pentru protejarea suveranității și parcursului european al Republicii Moldova.

„Avem un război hibrid înăuntrul țării, cu care noi trebuie să lucrăm tot așa devotați. Ei nu trag cu arme acum, dar subminează încrederea oamenilor și destabilizează. Este datoria noastră să rămânem vigilenți. Lupta nu se mai duce cu arme, dar cu fermitate morală, cu exemplu personal și cu unitate. Să apărăm valorile naționale și direcția pro-europeană a țării noastre. Cerem clasei politice, în special celor de dreapta, să unească forțele, să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un consens pentru binele comun. Un singur vot, o singură voce, o singură direcție europeană”, a declarat Andrei Eremia, vicepreședintele organizației veteranilor.

Veteranii au adoptat o declarație publică în care solicită autorităților să întreprindă măsuri pentru garantarea securității naționale, printre care: semnarea unor acorduri bilaterale de apărare cu țările, retragerea necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova și combaterea propagandei și dezinformării.

„Adresăm acest apel într-un moment crucial, în care forțele proimperiale din Kremlin și unele formațiuni pro-ruse autohtone au declanșat un periculos război hibrid asupra orânduirii constituționale a R. Moldovei, mobilizând mijloace ostile, în dauna suveranității și securității statului. Atenționăm autoritățile și societatea că actualul război hibrid este regizat după același scenariu de la Moscova care a dus la războiul din 1991-1992. În fața pericolelor tot mai grave care amenință pacea, unitatea și viitorul nostru european, tragem un semnal de alarmă. Chemăm camarazii de luptă și pe toți concetățenii noștri la unitate, vigilență și solidaritate națională pentru a susține obiectivul strategic de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a subliniat generalul Victor Catană.

La finalul adunării, participanții au mers într-un marș pașnic către clădirea Parlamentului, unde au înmânat oficial apelul public adoptat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: