Maia Sandu, despre vizitele Evgheniei Guțul în Rusia: înțeleg că susține războiul
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, despre vizitele Evgheniei Guțul în Rusia: înțeleg că susține războiul

Președinta Republicii Moldova a comentat recentele vizite ale bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, în Federația Rusă. Șefa statului a lăsat să înțeleagă că, prin acțiunile ei, guvernatoarea autonomiei ar susține invazia rusă în țara vecină, Ucraina. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat publicației „Nokta”.

„Nu înțeleg cum oamenii nu văd unde este pace și unde este război. Suntem oameni pașnici în Moldova și am lucrat în tot acest timp pentru a menține pacea. Și vreau să spun că menținerea păcii va continua să fie prioritatea noastră principală. Suntem de partea păcii, nu îi putem sprijini pe cei care au început acest război, pe cei care ucid civili în fiecare zi. Înțeleg că cei din Comrat care vorbesc despre asta, care merg acolo, cred că războiul este normal. Nu îi înțeleg pe acești oameni”,  a declarat președinta Maia Sandu.

***

Menționăm că bașcana Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov se află pe 9 aprilie, din nou, la Moscova. Vizita are loc la doar o lună, după ce cei doi oficiali de la Comrat au mers în Rusia.

În cursul zilei, Guțul a anunțat că a semnat la Moscova un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia. Guvernatoarea autonomiei susține că acordul îi va permite Găgăuziei să depășească „blocajul economic impus de Chișinău” și să aducă „fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice”. Deputatul PAS Radu Marian a calificat promisiunea „o înșelăciune” și a îndemnat oamenii să nu o creadă.

De menționat că banca cu care Guțul a anunțat că a semnat contractul se află pe lista sancțiunilor UE, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: