Guțul, gata să lupte pentru fotoliul de membru în Cabinetul miniștrilor: „Vom cere respectarea Găgăuziei, indiferent de presiuni”
Full Article 3 minutes read

Guțul, gata să lupte pentru fotoliul de membru în Cabinetul miniștrilor: „Vom cere respectarea Găgăuziei, indiferent de presiuni”

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că este gata să lupte pentru funcția de membru al Cabinetului de miniștri, în ciuda „presiunilor” de la Chișinău. Bașcana a făcut anunțul pe 21 septembrie, la 2 luni după ce a fost învestită în funcția de guvernatoare.

Guvernatoarea a comentat declarațiile recente ale președintei Maia Sandu, care a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Guțul în funcția de membru al Guvernului și că Legislația nu îi oferă un termen-limită în care trebuie să o facă. Guțul a acuzat guvernarea în acest context că ar interpreta legislația așa cum îi convine și că ar rescrie legile, în interesul lor.

„Președinta a remarcat că legislația nu prevede un termen pentru astfel de numiri, că ea nu încalcă nimic. (…) Cel mai probabil, consilierii doamnei președinte nu au raportat asupra termenelor prevăzute în Codul administrativ al Republicii Moldova. După cum vedeți, autoritățile de la Chișinău interpretează legislația Republicii Moldova în felul lor, iar uneori o rescriu în grabă pentru a se potrivi nevoilor lor”, a declarat Guțul.

Evghenia Guțul a anunțat în acest context că este gata să lupte pentru funcția de membru în Guvern, în ciuda „presiunilor”.

„Vom lupta pentru drepturile noastre, vom apăra statul de drept în Republica Moldova și vom cere respectarea autonomiei Găgăuziei, oricâte presiuni ne-ar pune Chișinăul”, a mai conchis Evghenia Guțul.

Amintim că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova.

Recent, bașcana a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală, după ce anterior a declarat pentru presa de la Moscova că s-ar putea să nu fie inclusă în componența Cabinetului de miniștri, din cauza faptului că face parte din echipa politicianului fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Tot atunci, Guțul a spus că numirea sa în componența echipei guvernamentale „este o chestiune secundară, care va rămâne pe conștiința Maiei Sandu”.

Pe 11 septembrie, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. Președinta a răspuns, tot atunci, criticilor care susțin că prin încercarea de a tergiversa numirea Evgheniei Guțul în Guvern, ar încălca legea. Maia Sandu a răspuns acuzațiilor, precizând că „legea nu oferă un termen-limită” în care ar trebui să facă acest lucru. „Nu văd cum încalc legea”, a conchis Sandu.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret prezidențial. De la învestirea în funcție a Evgheniei Guțul au trecut puțin peste 2 luni de zile, însă președinta Maia Sandu nu a semnat încă decretul prin care aceasta este desemnată membru al Guvernului.

Precizăm în acest context că precedenta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, aleasă în această funcție la 22 martie 2015, a fost inclusă în Guvern pe data de 15 aprilie a aceluiași an, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: