stelianmuscalu.ro

Guvernul a avizat negativ inițiativa deputaților PAS privind plafonarea „super pensiilor”

Guvernul a avizat negativ inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate privind plafonarea „super pensiilor”. O decizie în acest sens a fost luată la ședința executivului, astăzi, 10 iunie. 

Deputații Dan Perciun și Mihai Popșoi propuneau instituirea unui plafon al mărimii pensiilor pentru limita de vârstă de cel mult cinci salarii medii pe economie.

„Vrem să instituim un plafon al mărimii pensiilor pentru limita de vârstă de cel mult cinci salarii medii pe economie. În 2019, salariu mediu pe economie constituie 6975 lei, ceea ce înseamnă că nu vor putea fi stabilite pensii mai mari de 34 875 mii de lei. Considerăm că acest plafon este necesar pentru a echilibra sistemul de pensii”, a explicat Dan Perciun.

De asemenea, autorii proiectului propuneau plafonarea contribuțiilor la bugetul de asigurări sociale la cinci salarii medii pe economie.

„În vederea respectării principiilor care stau la baza organizării și funcționării sistemului public de asigurări sociale, precum și asigurării sustenabilității financiare a acestuia, guvernul nu susține inițiativa legislativă în cauză”, se anunță aviz.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Energocom a cumpărat peste 45% din gazul necesar pentru 2025–2026, dar nu dezvăluie prețul

Compania Energocom a anunțat că, până la data de 9 iulie, a achiziționat aproape jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026. Mai exact, este vorba de 45,7% din volumul necesar pentru perioada 1 octombrie 2025 – 30 septembrie 2026, destinat consumului de pe malul drept. În ceea ce privește tarifele de achiziție, Energocom a declarat că „nu poate dezvălui, la această etapă, detalii privind prețurile, partenerii contractuali și volumele individuale”.

Reprezentanții Energocom au precizat că cei 45,7% sunt echivalentul a aproximativ 3,75 milioane MWh, adică 352,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

„Gazele achiziționate sunt cu livrarea fermă în luna respectivă de consum şi sunt achiziționate atât la preț fix cât și la preț indexat care este corelat cu cotațiile principalelor burse din centrul și sud estul Europei cum ar fi TTF (Title Transfer Facility) din Țările de Jos și BRM (Bursa Română de Mărfuri) România”, au comunicat reprezentanții Energocom.

Compania a adăugat că, „în premieră, toate achizițiile se fac în baza unei strategii aprobate de Consiliul de Administrație al Energocom care prevede asigurarea malului drept cu cele mai bune prețuri de pe piață și garanția livrărilor neîntrerupte de gaze”. „Respectând practicile internaționale din sectorul energetic privind confidențialitatea, precum și prevederile contractuale, dar și pentru a nu afecta competitivitatea ofertelor de preț, Energocom nu poate dezvălui, la această etapă, detalii privind prețurile, partenerii contractuali și volumele individuale. Aceste informații pot fi făcute publice doar după finalizarea perioadelor de livrare”, a menționat compania.

Reprezentanții Energocom au mai spus că „pentru a gestiona eficient cererea în sezonul rece și a acoperi eventualele vârfuri de consum, compania planifică, achiziționarea suplimentară de gaze naturale care vor fi stocate în instalații de stocare unde Energocom are încheiate parteneriate în acest sens”.

***

Amintim că, pe 20 mai curent, Ministerul Energiei a anunțat că Energocom a reușit să procure primele volume de gaze naturale pentru anul gazier 2025-2026, în baza unor contracte pe termen lung. Ministerul nu a oferit detalii despre prețul și volumul achizițiilor, însă a precizat că „prețul plafon pentru achiziții este stabilit în funcție de indicii bursieri din regiune și aprobat de Consiliul societății, asigurându-se un control instituțional, transparență și eficiență în proces”.

Câteva zile mai târziu, deputata socialistă, Tatiana Cunețchi, a cerut, în Parlament, audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE. Ea a invocat, printre altele, „tentativa de secretizare a prețurilor de achiziție a resurselor energetice pentru Republica Moldova”. În replică, deputatul PAS Radu Marian a declarat că „prețurile și contractele nu se secretizează” și că acestea vor fi făcute publice după finalizarea procesului de achiziție a gazelor naturale. Totodată, el a precizat că prețurile respective „sunt, în principiu, formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”.

Mai precizăm că Energocom va accesa un împrumut de până la 400 de milioane de euro pentru a asigura securitatea livrărilor de gaze naturale și energie electrică în sezonul rece. În acest sens, la data de 8 iulie a fost semnat un acord de garanție de stat pentru acest împrumut, între Ministerul Finanțelor și BERD. Înainte de aceasta, Guvernul a acordat garanții de stat companiei Energocom pentru împrumutul de până la 400 milioane de euro. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat că „Energocom devine de la 1 august furnizor de gaz, preluând obligația de serviciu public de la Moldovagaz”. „Fără această garanție, Energocom nu ar fi putut lua creditul. (…) Este un credit luat de la o instituție financiară internațională cu reguli stricte. Riscul bugetar? Controlat și limitat. Statul ar plăti doar dacă Energocom nu-și respectă obligațiile — probabilitate considerată nesemnificativă de BERD și experți”, a menționat Vodă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: